Deel van het Soesterkwartier krijgt vanwege wateroverlast een gescheiden rioolstelsel

© Pexels
Amersfoort - De gemeente gaat in een klein deel van het Soesterkwartier een gescheiden rioolstelsel aanleggen. Dat laat het gemeentebestuur weten. Met dit systeem wordt regenwater beter opgevangen en gebruikt. Op de Dollardstraat, Spaarnestraat en een klein deel van de Gouwe-, Berkel- en Merwedestraat is sprake van ernstige wateroverlast tijdens hevige en/of langdurige regenval.
In gescheiden stelsel gaat het regenwater via nieuwe leidingen direct naar vijvers of sloten of infiltreert in de grond. Het vuilwater gaat via de bestaande riolering naar de zuivering. De gemeente grijpt het project ook meteen aan voor een herinrichting van de bovengrondse openbare ruimte mogelijk naar de wensen en het beleid van nu. Het klimaatbestendig maken en het vergroenen van de omgeving zijn daarbij belangrijke aandachtspunten.

Bomen kappen en herplanten

Voor alle aanpassingen is het volgens de gemeente nodig om 23 bomen te kappen en herplanten. Zestien essen in de Dollarstraat moeten worden gekapt vanwege hun te slechte staat en geringe levensverwachting. Deze worden één op één vervangen door nieuwe bomen. De boomsoortenkeuze is samen met bewoners gemaakt. De overige essen langs de Dollardstraat met een beperkte levensverwachting blijven staan en worden regelmatig geïnspecteerd.
Zeven bomen (drie lijsterbessen in de Berkelstraat en vier veldesdoorns in de Merwedestraat) moeten worden gekapt om het nieuwe regenwaterriool te kunnen aanleggen. Deze bomen kunnen niet verplant worden vanwege de omvang. Ook deze worden één op één vervangen door nieuwe bomen. Er worden 26 bomen van meerdere soorten teruggeplant.
Ook in een straat zonder een gescheiden rioolsysteem kun je als bewoner helpen om wateroverlast tegen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld de regenpijp aan laten sluiten op de rioolbuis voor regenwater. Je kunt het regenwater ook opvangen in een regenton of door een regenwatervijver aan te leggen in de tuin.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.