Stichting Sovjet Ereveld krijgt een eigen museum vlakbij begraafplaats Oud Leusden

Voorzitter Rogier Rijkers (rechts) en directeur Remco Reiding tonen één van de oude grafstenen bij de plek van het toekomstige museum.
Voorzitter Rogier Rijkers (rechts) en directeur Remco Reiding tonen één van de oude grafstenen bij de plek van het toekomstige museum. © Stichting Sovjet Ereveld
Leusden - De Stichting Sovjet Ereveld in Leusden krijgt een eigen museum. Maandag gaan bouwvakkers aan de slag met de renovatie en verbouwing van een pand aan de Vlooswijkseweg in Leusden, dat eind 2024 een museum annex bezoekerscentrum moet zijn. Het wordt het enige museum in Nederland dat aandacht besteedt aan gevallen Sovjetsoldaten en -krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zegt Remco Reiding, directeur van de stichting tegen persbureau ANP.
Op het Sovjet Ereveld, vlak bij het Nationaal Monument Kamp Amersfoort, liggen de resten van 865 omgekomen Sovjetsoldaten begraven. Vooral door inspanningen van Reiding zijn in de afgelopen jaren meer dan 250 slachtoffers geïdentificeerd. Daardoor hoorden 220 families in voormalige Sovjetlanden na ruim 75 jaar eindelijk wat er met hun familielid is gebeurd, nadat hij of zij naar de oorlog was vertrokken. De verhalen van die soldaten en hun nabestaanden komen centraal te staan in het nieuwe museum. Bezoekers komen volgens Reiding met behulp van virtual reality in de schoenen van zo'n soldaat te staan.
"In Nederland is maar heel weinig bekend over de Sovjetstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Maar er zijn bijvoorbeeld meer Oezbeken om het leven gekomen dan Amerikanen", zegt Reiding. "En dan waren er nog de 101 Russen die als krijgsgevangenen van het Oostfront naar Kamp Amersfoort werden gestuurd en die daar onder erbarmelijke omstandigheden moesten verblijven. Sommigen bezweken en de resterende 77 mannen zijn door de Duitsers met een nekschot gedood."

Vertraging

De Stichting Sovjet Ereveld is al jaren bezig met de oprichting van een museum. De plannen liepen vertraging op door de coronacrisis en daaropvolgend het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Maar nu zijn alle vergunningen volgens Reiding rond. Van de benodigde twee miljoen euro voor de verbouwing en de inrichting is 1,6 miljoen euro binnen. Onder meer de ambassades van Armenië, Azerbeidzjan, Oezbekistan en Rusland hebben bijdragen, net als de Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Kort na de Tweede Wereldoorlog zijn alle in Nederland begraven slachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie "verzameld" in Leusden, waar een eigen begraafplaats voor hen werd ingericht. Zaterdag bestaat het Sovjet Ereveld 75 jaar. Ter gelegenheid hiervan is er een kranslegging op het ereveld en een korte wandeling naar het toekomstige museum.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.