Regio Amersfoort wil met een andere aanpak de doorstroming bij knooppunt Hoevelaken verbeteren

Knooppunt Hoevelaken
Knooppunt Hoevelaken © RTV Utrecht
Amersfoort/Leusden - De geplande aanpak van knooppunt Hoevelaken is door het demissionaire kabinet voor onbepaalde tijd gepauzeerd. De gemeenten binnen Regio Amersfoort spreken hierover hun teleurstelling uit in een gezamenlijke brief. Ze komen daarnaast met verschillende maatregelen om de doorstroming te verbeteren.
Tijdens een bestuurlijk overleg vorige week in Den Haag heeft de Amersfoortse verkeerswethouder Tyas Bijlholt namens de Regio Amersfoort gezegd dat langer wachten onverantwoordelijk is. “We hebben afspraken over het aantal te bouwen woningen in de regio. Die woningen zijn hard nodig, omdat de woningbehoefte in onze regio bovengemiddeld hoog is. Om deze afspraken waar te maken is een goede bereikbaarheid minstens net zo belangrijk".

Regio Amersfoort is het samenwerkingsverband van de gemeenten Eemnes, Baarn, Soest, Bunschoten, Amersfoort, Leusden en Woudenberg, Nijkerk en Barneveld.

Met grote en ook kleinere ingrepen willen de gemeenten ervoor zorgen dat mensen zich in de regio kunnen blijven bewegen. Dit hoeft niet perse met de auto, er wordt ook gewerkt aan verbeteringen voor fiets en het openbaar vervoer. Zo startte begin oktober de aanleg van de doorfietsroute tussen Bunschoten en Amersfoort, één van de negen doorfietsroutes waar in de provincie Utrecht aan wordt gewerkt en samen goed voor zo’n 150 kilometer.
In november start een proef in Amersfoort met een ‘fietsketting’. Met behulp van slimme camera’s en borden zorgt de fietsketting ervoor dat een stoplicht sneller op groen gaat zodra er drie of meer fietsen staan te wachten. Daarnaast maakt de regio afspraken met regionale werkgevers om de druk het wegennet, waaronder knooppunt Hoevelaken, te verminderen.
Ook de Sprinter tussen Amersfoort, Nijkerk en Harderwijk staat op het lijstje om de effecten van de pauzestand te verzachten.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.