Gemeenteraad schaart zich achter islamitische begraafplaats ondanks felle kritiek van omwonenden

Voorbeeld van een islamitische begraafplaats
Voorbeeld van een islamitische begraafplaats © Samenwerkingsverband van Amersfoortse moskeeën
Amersfoort - De meerderheid van de Amersfoortse politiek steunt de keuze voor de locatie van een islamitische begraafplaats. De beoogde locatie naast de Bunschoterstraat is volgens de partijen, ondanks de nodige weerstand van omwonenden, een geschikte plek.
“Wat als één van mijn dierbaren overlijdt? Ik wil hen hier kunnen koesteren.” Meneer Kissami is één van de vele insprekers tijdens de commissievergadering van dinsdagmiddag. Zijn wens is, net als van vele andere Amersfoortse moslims, om begraven te worden in de stad waar ze wonen. Die kans lijkt een heel stuk groter te worden.
De Amersfoortse politiek boog zich voor het eerst over de beoogde locatie. De percelen aan de Zeldertseweg, van in totaal vier hectare, kwamen als meest geschikt uit het locatieonderzoek. De raadsleden zijn tevreden met de locatie. “Het heeft te lang geduurd”, vindt onder andere D66-raadslid Wytse Dassen. Ondanks de eensgezindheid over de locatie, spelen er nog wel een aantal zorgen over de realisatie van een begraafplaats.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
De grond die de gemeente aan het SvAM wil verkopen
De grond die de gemeente aan het SvAM wil verkopen © SvAM

Wel of geen bebouwing?

Zo is de toekomstige verkeerssituatie een belangrijk punt. Naast de percelen is de fietssnelweg van Amersfoort naar Bunschoten gepland. De verkeersveiligheid moet, met alle extra bewegingen straks, wel voor iedereen gewaarborgd blijven.
Een ander aandachtspunt is de bebouwing in het nu nog groene polderlandschap. Het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën (SvAM), dat straks eigenaar wordt van de begraafplaats, wil op de begraafplaats een gebouw realiseren. Hun wens is een oppervlakte van ruim 300 vierkante meter. Er moet onder andere ruimte zijn om samen te komen en om spullen op te slaan. Onder andere VVD vindt het genoemde oppervlakte te groot.
De bebouwing is een pijnpunt. Hoogland-West staat bekend om haar groene karakter en veel inwoners willen dat behouden. Een gebouw moet volgens de gemeente dan ook goed aansluiten bij de omgeving. Hoe groot het gebouw gaat worden en hoe het er uit gaat zien is echter pas onderwerp van gesprek op een later moment. Ondanks de zorgen staan de raadsleden wel achter de locatie.

‘Ik ben geen vreemdeling’

Daarmee komt er voor het SvAM een eind aan een lange zoektocht naar een eigen begraafplaats. Drie jaar geleden klopten ze voor het eerst bij de gemeente aan met een duidelijke boodschap: wij willen overledenen kunnen begraven in de stad waar we van houden. Ook vandaag maakten veel insprekers duidelijk hoe urgent het vraagstuk voor hen is.
“Een begraafplaats is niet alleen een plek om overledenen te begraven. Het is een plek waar nabestaanden hun hart kunnen verlichten. Ik heb daar geen plek voor”, begint één van hen haar betoog. Ze benadrukt dat ze geen keuzevrijheid heeft om zich te laten begraven in Amersfoort, naar de rituelen die passen bij haar geloof. “Ik ben geen vreemdeling in deze stad, maar als we het hier over hebben is Amersfoort ineens niet meer mijn stad.”

Bittere pil

De vergadering was een bittere pil voor de aanwezige omwonenden van de percelen en de inwoners van Hoogland-West. Vanaf de bekendmaking van de locatie liepen de gemoederen hoog op. Een begraafplaats op die locatie gaat in tegen de tekst in het coalitieakkoord dat Hoogland-West groen moet blijven. “Het is het laatste stuk polderlandschap en er was ons beloofd dat dat zo zou blijven.”
Ook zijn inwoners allesbehalve te spreken over de manier waarop de gemeente de locatie bekend heeft gemaakt. Een week voor de zomervakantie kwam de gemeente onverwachts met de locatie naar buiten. “Maar een klein gedeelte van de inwoners van Hoogland kreeg een brief”, zegt Yvonne van Norden, voorzitter van vereniging Dorpsbelangen Hoogland.
“We zijn zeer teleurgesteld in de handelswijze van de gemeente, die claimt transparantie hoog in het vaandel te hebben staan.” Daar is volgens dorpsbelangen niets van gebleken in het proces.
Een aantal partijen snappen de kritiek vanuit de inwoners. Het CDA snapt dat het voor de omwonenden een koude douche is geweest. “Dat betreuren we. Daarom moet er nog wel het nodige gebeuren”, zegt raadslid Alex Engbers. Hij roept dan ook, net als de ChristenUnie, de wethouder op om nog eens goed in gesprek te gaan met de bewoners van Hoogland-West.

Rechtszaak

Ondanks dat Amersfoortse politiek groen licht lijkt te geven voor de locatie, is het nog niet in beton gegoten. Omwonenden zijn naar de rechter gestapt, omdat ze vinden dat de verkoop van de grond onrechtmatig is gegaan. Die uitspraak zou vertraging in het proces op kunnen leveren. De uitspraak is eind deze week. De gemeenteraad beslist eind november definitief over de locatie.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.