Flinke schade in Eemhaven nadat inbrekers schip op ramkoers zetten: 'Niet te bevatten'

Het schip tegen de brug
Het schip tegen de brug © Laurens Olieman
Amersfoort - Een bizar incident vanmorgen vroeg in de haven van Amersfoort. Twee mensen braken in op een schip, zetten de motor aan, hebben het schip losgekoppeld van de kade en zijn van boord gegaan. Het schip is vervolgens stuurloos richting de Koppelpoort gevaren en kwam tegen fietsbrug 't Sasje tot stilstand. De schade is volgens RTV Utrecht aanzienlijk.
“Het is eigenlijk niet te bevatten, wie doet nou zoiets." Laurens Olieman, schipper van De Inspiratie, loopt een dag later nog steeds vol ongeloof over zijn schip. “Hier hebben we de boot van de buren geraakt”, wijst hij naar de railing die kapot is. Het is zeker niet de enige schade. Op de plek waar de boot de brug raakte zit een flinke deuk.
Van binnenuit de boot klinkt het geluid van glasscherven, als medewerkers de laatste troep opruimen. Drie grote tassen met glasscherven staan al buiten op het dek, terwijl binnen de laatste resten van wat ooit servies was bij elkaar worden geveegd. “Voor het servies was de klap ook te hard”, zegt Olieman.
(Artikel gaat verder onder de foto)

‘Onwerkelijk’

Dat geloven omwonenden meteen. Zij zaten rechtop in bed toen het schip tegen de brug tot stilstand kwam. “Het was bizar”, zegt Tony. De overbuurman wordt om kwart over vier wakker van een diep, brommend geluid. Het geluid van een motor herkent hij meteen.
Het tijdstip vond hij vreemd en hij besloot even naar buiten te kijken. “Ik zag twee jongens op het schip”, vertelt de Brit, die op een woonboot in de haven woont. Hij heeft een kort gesprekje, ziet de jongens vervolgens weggaan, maar belt toch de politie. “Die zijn gekomen, zagen de jongens niet en kregen de motor niet uit”, legt Olieman uit. Vervolgens gaan ze weer weg. Pas drie kwartier later ging het écht mis. Nadat de politie wegging is het duo vermoedelijk weer teruggekomen. “Toen hebben ze trossen losgegooid en de motor vol aangezet.”
(Artikel gaat verder onder de video)
Flinke schade aan de brug over de Eem voor voetgangers en fietsers.
Flinke schade aan de brug over de Eem voor voetgangers en fietsers. © Nieuwsplein33
“Je zit rechtop in bed bij zo’n klap”, zegt Joep. Hij heeft samen met zijn vrouw een boot tegenover de Inspiratieboot en zag het voorval gebeuren. “Het is totaal onwerkelijk”, zegt hij. De verbazing van een dag eerder is nog goed zichtbaar. “Je verwacht zoiets niet en twijfelt eerst ook of je het goed ziet”, zegt zijn vrouw Maaike. “Het leek wel een film.”
Niet alleen het schip, ook een deel van de kade en de fietsbrug hebben flinke schade opgelopen. Zo zit een deel van de reling los en is een houten paal op de kade omgeslagen. De gemeente heeft aangifte gedaan, laat een woordvoerder weten.

Opgelucht

Hoe de twee de motor aan hebben gekregen is Richard Trietsch, uitbater van de boot, een raadsel. “We hopen dat de politie genoeg aanknopingspunten heeft om de daders op te pakken.”
Hoe erg ze ook geschrokken zijn, toch overheerst bij Laurens en Richard vooral opluchting. Het had volgens Laurens vele malen erger kunnen aflopen. “Een schip, zonder schipper en met deze snelheid kan veranderen in een moordwapen.” Op wat lichte schade na zijn de boten die naast De Inspiratie liggen redelijk ontzien. “Het is een wonder dat het op deze manier is afgelopen.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.