Amersfoort trots op titel beste stad van Europa: ‘Iedereen welkom, maar niet allemaal tegelijk’

© Beeldbewerking Nieuwsplein33
Amersfoort - Na Berlijn, Kopenhagen en Bilbao is nu Amersfoort uitgeroepen tot de beste stad van Europa. Op straat snappen inwoners dat wel: fantastisch wonen, ontspannen, gezellig én mooi wordt onder meer over de Keistad gezegd. "Dat dit een unieke stad is, wisten veel mensen in Nederland natuurlijk al lang", zegt burgemeester Lucas Bolsius tegen RTV Utrecht trots terwijl voorbijgangers hem feliciteren.
De burgemeester is vandaag het stralende middelpunt als hij op straat geïnterviewd wordt over de titelwinst. "U bent ook trots?" vraagt Bolsius aan een fietser die even blijft staan. Die beaamt dat hij vanmorgen "stuiterend uit bed is gekomen". Het is toch wel het gesprek van de dag vandaag in Amersfoort. De een na de ander spreekt de burgemeester aan.

Amersfoort is bekroond met de internationale titel 'European City of the Year' die wordt toegekend door The Academy of Urbanism. De jury roemde onder meer de kwaliteit van leven, vooruitstrevende planning en vernieuwing, terwijl het unieke erfgoed en karakter behouden blijven.

Dat inwoners van Amersfoort het eens zijn met de prijs is te merken op straat. "Ik doe normaal niet zoveel met Instagram, maar vandaag dacht ik: wat is er mooier dan dit?!", zegt iemand die foto's maakt van de grachten. Ook de Amersfoortse VVV laat weten erg trots te zijn dat hun stad is uitgeroepen tot European City of the Year. "Dat is goede promotie!"
In Amersfoort is met trots gereageerd op de titel:

Internationale erkenning

Burgemeester Bolsius is erg trots op de titel en ontvangt veel felicitaties uit binnen- en buitenland. Amersfoorters mogen vooral elkaar feliciteren, benadrukt hij. "Zonder onze inwoners, al de initiatieven in de stad en vrijwilligers hadden we niet gewonnen." Volgens Bolsius heeft Amersfoort deze internationale prijs zeker verdiend. "We besteden veel aandacht aan vraagstukken als klimaatverandering, energietransitie, sociale samenhang en een inclusieve samenleving. Dat dit wordt erkend en uitgesproken door een internationale jury is helemaal terecht."

Massatoerisme in Amersfoort?

De VVV is blij met de aandacht voor Amersfoort en hoopt dat er meer toeristen naar Amersfoort zullen komen. "We krijgen altijd zoveel positieve en verraste reacties van mensen die voor het eerst naar Amersfoort komen en we willen de stad graag aan meer mensen laten zien." Bang dat de stad de komende tijd zal overspoelen met toeristen is de VVV niet. "We hebben in ieder geval genoeg vrijwilligers die toeristen door de stad kunnen gidsen!"
Ook de burgemeester laat weten dat ze goed in de gaten houden dat er een evenwicht blijft tussen het aantal toeristen en de inwoners van Amersfoort. "Iedereen is van harte welkom, maar niet allemaal tegelijkertijd!"
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.