Amersfoort is Europese stad van het jaar: 'Welzijn en geluk van burgers staan centraal'

© RTV Utrecht
Amersfoort - Amersfoort is uitgeroepen tot European City of the Year 2023. In Londen nam wethouder Rutger Dijksterhuis (Ruimtelijke ordening) de Urbanism Award in ontvangst. De jury prijst Amersfoort vanwege de kwaliteit van leven, vooruitstrevende planning en vernieuwing terwijl het unieke erfgoed en karakter behouden blijven. “Het welzijn en geluk van al zijn burgers staan duidelijk centraal”, aldus de jury.
De juryleden van de Academy of Urbanism brachten in september een bezoek aan Amersfoort. Tijdens hun kennismaking met Amersfoort brachten zij per fiets een bezoek aan onder meer de historische binnenstad, Kattenbroek, de Wagenwerkplaats en Vathorst. De jury bezocht ook de andere twee genomineerde steden, het Spaanse Estepona en Exeter in Engeland. De leden beoordeelden de steden onder andere op stedenbouwkundige kwaliteiten, maar kijkt ook naar de sociale cohesie, duurzaamheid en hoe de stad wordt bestuurd.
Tekst gaat hieronder verder.
Wethouder Rutger Dijksterhuis: “Op al die vlakken hebben we veel te bieden. We hebben zowel eeuwenoud als modern erfgoed dat bewonderaars van buiten de gemeentegrenzen aantrekt. En we hebben ongelooflijk veel inwoners die zich inzetten voor elkaar en voor hun stad of dorp. Terwijl de stad al tientallen jaren flink groeit, blijft die sterke betrokkenheid en gemeenschapszin intact. Amersfoorters willen nog wel eens bescheiden zijn als het over hun stad gaat, maar deze prestigieuze internationale prijs, zie ik als erkenning dat er genoeg is om trots op te zijn.”
De historie en de mensen zijn altijd nadrukkelijk centraal blijven staan
Amersfoort-burgemeester Lucas Bolsius
Ook burgemeester Lucas Bolsius is verheugd met de prijs. "Amersfoort is in vijftig jaar enorm gegroeid, gemoderniseerd, maar de historie en de mensen zijn altijd nadrukkelijk centraal blijven staan. De erkenning in deze award is er wat mij betreft aan al die Amersfoorters die dag in dag uit samenwerken om onze stad zo bijzonder te maken."
Met de winst schaart Amersfoort zich in een rij Europese steden die tot de verbeelding spreken. Eerdere winnaars zijn onder andere Berlijn, Kopenhagen, Lissabon, Bilbao, Antwerpen en Edinburgh. Amersfoort is na Rotterdam in 2015 de tweede Nederlandse stad die de Urbanism Award voor European City of the Year wint.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.