Amersfoort wil opgevoerde fatbikes zo snel mogelijk van de weg

© Nieuwsplein33
Amersfoort - De gemeente Amersfoort en tientallen andere gemeenten willen dat demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers snel maatregelen neemt tegen opgevoerde e-bikes. Vooral de variant met dikke banden, de zogenoemde fatbike, zorgt volgens de gemeenten voor veel overlast.
"De verkeersveiligheid kan niet langer wachten", schrijven ze in een brief. De brief is een initiatief van Haarlem en Amsterdam en inmiddels ondertekend door 43 gemeenten. Lees de brief hier online. De brief is voor Amersfoort ondertekend door wethouder Van Lammeren, hij vervangt wethouder Bijlholt van verkeer wegens ziekte.
Volgens de gemeenten zijn de opgevoerde e-bikes een gevaar op het fietspad. Het gaat daarbij volgens de ondertekenaars niet alleen om jongeren op opgevoerde e-bikes, maar ook om ouders op e-bakfietsen en ouderen op snelle e-bikes.

Verbod opvoerset

De gemeenten vragen Harbers om een landelijk verbod op de verkoop van setjes om de fietsen op te voeren, zodat ze sneller kunnen. Ook willen de gemeenten een minimumleeftijd voor het gebruik van e-bikes. "We roepen u op om in te grijpen en te komen met een concreet pakket van maatregelen voor de korte termijn."
De politie in Utrecht besloot eind september vaker fatbikes controleren omdat ze vaker betrokken zouden zijn bij verkeersongevallen. Vandaag dienden zes gemeenteraadsfracties vragen in bij wethouder Lot van Hooijdonk. Ze willen onder meer weten hoe het onveilig gebruik van de fatbike ontmoedigd kan worden.
Fatbikes zijn elektrisch aangedreven fietsen met dikke banden. Ze mogen alleen de weg op als ze niet harder gaan dan 25 kilometer per uur. Voor de fatbike bestaat geen helmplicht.
De ‘e-fatbikes’ kunnen worden opgevoerd met verschillende opvoersystemen, zowel fysiek als digitaal. Ze kunnen ook worden uitgerust met een soort gashendel, daarbij hoeft de gebruiker niet te trappen. Het opvoeren van de fiets is niet verboden, maar het rijden op de openbare weg met een opgevoerde fatbike wel.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.