Grote zorgen bij Amersfoortse ondernemers over schoon bevoorraden binnenstad

© RTV Utrecht
Amersfoort - Over iets meer dan een jaar moet het kernwinkelgebied in Amersfoort schoon worden bevoorraad. Het betekent het einde van stinkende dieselbusjes en vrachtwagens in de stad. Maar RTV Utrecht schrijft dat het invoeren van een zogenoemde zero-emissiezone vooral veel vragen en zorgen oplevert bij ondernemers.
Alleen elektrische of op waterstof rijdende auto’s mogen vanaf 1 januari 2025 nog een deel van het centrum in. Voor ondernemers in de binnenstad betekent dit dat ze op zoek moeten naar een nieuwe manier van bevoorraden. Zij worden verplicht om over te stappen op uitstootvrije alternatieven of om gebruik te maken van een logistieke hub aan de rand van de stad. Volgens ondernemers zitten er nog de nodige haken en ogen aan de plannen.
Die zorgen werden maandagmiddag gedeeld tijdens een bijeenkomst in de Prodentfabriek. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur), gedeputeerde van de provincie André van Schie en wethouder Johnas van Lammeren gingen in gesprek met ondernemers om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

Een zero-emissiezone is een uitstootvrije zone. Alleen elektrische auto’s of voertuigen die rijden op waterstof mogen zo’n zone in. Amersfoort is niet de enige stad die dit doet. Ongeveer dertig steden hebben afgesproken om per 1 januari 2025 zo’n zone in te voeren.

Van 2025 tot 2030 is er een overgangsregeling voor verschillende soorten bestelbussen en vrachtwagens.

Flinke investering

“Ik vind het goed dat er wordt nagedacht over zo’n transitie. Dat is op termijn ook nodig”, zegt Hendrik Blom. Hij is eigenaar van Black Coffee and supplies en leverancier bij veel horeca in en buiten de Keistad. Ondanks dat hij het een goede zaak vindt, staat hij er niet zorgeloos in. “Er zijn voor verschillende ondernemers best wat haken en ogen.”
Vooral de hoge kosten zorgen voor slapeloze nachten bij ondernemers. Daarnaast heeft het al dan niet overstappen op logistieke hubs grote gevolgen voor de bedrijfsvoering van en aantal bedrijven. "Hebben die hubs genoeg bussen om straks alle geïnteresseerde ondernemers te kunnen bevoorraden?"
Blom is niet de enige die zich daar flink zorgen over maakt. In totaal kwamen tientallen ondernemers op de bijeenkomst af. Ook van buiten het kernwinkelgebied. Per 1 januari 2027 wordt de emissievrije-zone uitgebreid van het kernwinkelgebied tot de hele huidige autoluwe zone. “De problemen zijn op dit moment te groot om dit in te voeren”, zegt een chauffeur van Taxi Centrale Amersfoort.
© Gemeente Amersfoort
Uiteindelijk moet ook het wagenpark van de taxibedrijven worden vervangen door elektrische varianten. “Daar maak ik me wel zorgen over”, zegt Stefanie Hoekstra. Samen met haar man runt ze een taxibedrijf in de stad en een paar dorpen daar omheen. Als kleine, particuliere zaak is het een heel grote investering om een aantal elektrische auto’s aan te schaffen.

Is er wel stroom?

Maar dat is niet het grootste hoofdpijndossier van de chauffeurs. “Stel dat ik mijn hele wagenpark elektrificeer, zijn er dan wel voldoende laadpalen?”, vraagt één van de taxichauffeurs zich af. Door de vele kilometers die gereden worden moet er ook veel worden bijgeladen. “ En komt er dan wel stroom uit het stopcontact?”
En hij is niet de enige met die vraag. Want het stroomnet in de provincie Utrecht zit zo goed als vol en dat kan grote gevolgen hebben voor bedrijven.

Hulp

“Die zorgen snap ik en zijn ook terecht”, zegt wethouder Van Lammeren. Want als het verplicht wordt om elektrisch te rijden, moet er ook zekerheid zijn dat er stroom geleverd wordt. “Het Rijk heeft een grote investering gedaan in netbeheerders en ook op gemeenteniveau zijn we hard aan het werk om de problemen aan te pakken.”
Bedrijven en ondernemers die graag hulp willen bij de overgang kunnen aankloppen bij logistiek makelaar Frans-Luuk Bouwers. Hij helpt met het uitzoeken van de mogelijkheden. “Ik snap de zorgen van ondernemers, maar vaak zijn er goede alternatieven te vinden.” Volgens hem is het vooral voor de kleinere bedrijven een grote stap. “Zij moeten nu een keuze maken qua investering en het is soms lastig om dat te overzien.” Ondanks de vele zorgen is de gemeente duidelijk: uitstellen van de zero emissiezone is geen optie.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.