Behandeling stuk over energietransitie in Leusden loopt vast in procedurele blubber

Wethouder Jan Kramer
Wethouder Jan Kramer © Nieuwsplein33
Leusden - Wethouder Jan Kramer zal zich zijn eerste openlijke confrontatie met de Leusdense gemeenteraad waarschijnlijk anders hebben voorgesteld. De openbare bespreking van een stuk over de warmte- en energietransitie liep donderdagavond al snel vast in procedurele blubber. Dat meldt de Leusder Krant.
Het stuk over de warmte- en energietransitie geldt als een ‘magnum opus’ van dit college. In essentie gaat het om het aardgasvrij maken van woningen en inzetten op innovaties als het gaat om de opwek van duurzame energie. Het onderwerp wordt een bestuurlijke krachtproef, gaat veel impact op de inwoners hebben en trekt financieel een stevige wissel op de gemeentelijke financiën, op de korte, maar ook op de middellange termijn.
Volgens de gemeentelijke spelregels zijn er tussen het moment dat het college met een voorstel komt en het moment dat de gemeenteraad erover stemt verschillende gelegenheden om erover te praten. Zodat raadsleden goed geïnformeerd zijn over een onderwerp, maar ook om partijen de gelegenheid te geven voorstellen inhoudelijk bij te sturen, nog voor het in een raadsvergadering wordt geagendeerd. En daar is het niet goed gegaan.
De coalitiepartijen deden nog wel hun best de procedurele fout weg te poetsen en de planning van het belangrijke onderwerp te laten zoals die was. Maar de oppositie was niet te vermurwen; die stemde voor uitstel.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.