Oplichter maakte Amersfoortse ouderen geld afhandig met brutale babbeltruc

© Pexels
Amersfoort - Een zwaar verslaafde Amersfoorter heeft afgelopen zomer van een groot aantal oudere plaatsgenoten geld afgetroggeld met een brutale babbeltruc. Ook ging hij er met de portemonnees van meerdere mensen vandoor, nadat hij met een zielige smoes was binnengelaten. Gisteren stond de man terecht. RTV Utrecht meldt dat als het aan het Openbaar Ministerie ligt, de man één jaar gevangenisstraf krijgt.
De man zat nog in zijn proeftijd na een eerdere veroordeling voor soortgelijke oplichtingspraktijken. Hij had daarvoor nog een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden staan. De officier van justitie wil dat hij die nu ook gaat uitzitten. Twee van zijn slachtoffers zou hij een schadevergoeding moeten betalen.

Buitengesloten

De 45-jarige I.G. praatte zich op 25 april binnen bij een bewoonster van het Vlinderpad. Hij beweerde dat hij haar achterbuurman was en dat hij was buitengesloten, omdat hij zijn sleutels binnen had laten liggen. Hij wilde naar zijn moeder in Soest, maar toen ze aanbood hem met de auto te brengen zei hij liever met de trein te gaan. Zij vertrouwde het niet helemaal, maar ging uit van het goede in de mens en gaf hem 15 euro.
Vier dagen later kletste de man zich bij vier andere mensen binnen met een soortgelijke smoes. Een bejaard echtpaar in de Chopinstraat maakte hij wijs dat hij de overbuurman was en zichzelf buitengesloten had en naar zijn moeder in Leerdam moest. Ze gaven hem een kop koffie en in totaal 70 euro.
Hun vertrouwen werd een half uur na vertrek van de man ernstig beschaamd toen hij plotseling in de keuken stond. Hij duwde de heer des huizes omver en liep in een rechte lijn naar de la waarin de vrouw haar portemonnee had neergelegd. Met de portemonnee ging hij ervandoor. Later werd geprobeerd met de pinpas van de vrouw geld op te nemen maar dat mislukte.
Een oudere man in het centrum van Amersfoort trapte diezelfde dag in een vrijwel identieke smoes van de verdachte. Ook hij gaf de man 70 euro voor de trein. Dit keer woonde zijn moeder zogenaamd in Leidsche Rijn. Diezelfde dag wist hij zich naar binnen te praten bij meerdere bejaarde mensen. Hij vroeg of hij even mocht bellen of iets mocht drinken en stak in een onbewaakt ogenblik geld of portemonnees met inhoud in zijn zak.

Straf verdiend

I.G. geeft toe dat hij foute dingen heeft gedaan en straf verdient. Het komt volgens hem allemaal door een jarenlange verslaving aan crack-cocaïne. Door het drugsgebruik had hij aan een aantal van de oplichtingspraktijken geen herinnering meer. Volgens hem zouden andere gebruikers met wie hij samen optrok ook de daders kunnen zijn geweest.
Daar gelooft de officier van justitie helemaal niets van. De oplichter ging steeds op dezelfde manier te werk. Hij voldoet duidelijk aan het signalement en de gedupeerden en agenten hebben hem herkend op bewakingsbeelden waarop te zien is dat hij probeert te pinnen met gestolen bankpassen.
De gedupeerden waren niet bij de rechtszaak aanwezig. Twee van hen werden in de rechtbank vertegenwoordigd door iemand van slachtofferhulp. Zij voelen zich niet langer veilig in hun eigen huis en hun vertrouwen in de medemens is ernstig geschaad.
Van een langdurige gevangenisstraf leer ik niets. Ik denk dat ik een goeie opvangplek en begeleiding nodig heb.
verdachte

Op de goede weg?

Volgens de verdachte was hij afgelopen zomer op de goede weg en kreeg hij een terugval, omdat hij geen passende hulp en begeleiding kreeg van verschillende instanties. Maar volgens het OM heeft hij voldoende kansen gekregen en hebben eerdere straffen en behandelingen niet geholpen. Nog strenger afstraffen is daarom de enige optie, stelde de officier.
De advocaat van I.G. pleitte voor een veel kortere celstraf ter lengte van het voorarrest. Zelf wil hij de voorwaardelijke straf van vijf maanden ook wel uitzitten. "Van een langdurige gevangenisstraf leer ik niets. Als ik vijf maanden vastzit kan die tijd worden gebruikt om een goeie opvangplek en begeleiding voor mij te vinden. Ik denk dat ik dat nodig heb", zei hij toen hij het laatste woord kreeg.
Over twee weken wordt duidelijk wat de rechtbank de beste straf vindt. De uitspraak staat gepland op 9 november.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.