Verwarrend bord Hogeweg blijft tot half december staan: 'Onduidelijke puinhoop'

Het bord met omleiding voor verkeer richting Achterveld bij de kruising Hogeweg en De Schakelaar.
Het bord met omleiding voor verkeer richting Achterveld bij de kruising Hogeweg en De Schakelaar. © Nieuwsplein33
Amersfoort - Het bord bij de splitsing Hogeweg / De Schakelaar, dat automobilisten met bestemming Achterveld naar een bussluis stuurt, blijft staan tot half december. Het bord zorgt voor verwarring omdat het een groot geel bord is en het daarom onderdeel lijkt te zijn van een omleiding. Automobilisten die de pijl op het gele bord aanhouden en verderop de bussluis passeren krijgen via een cameraregistratie automatisch een boete.
Een woordvoerder van gemeente zegt dat het bord onderdeel is van het verkeersplan rondom de werkzaamheden, maar niet van een omleiding. “Als Achterveld jouw doel is, heb je voor deze splitsing de borden al kunnen zien. Ook als je náár het foodcourt rijdt, dan ben je al meerdere borden gepasseerd. Vanaf het foodcourt wordt je weer teruggeleid naar de rotonde."
Het verkeersplan, inclusief de omleiding over de Energieweg. Het bewuste bord bij de splitsing Hogeweg / De Schakelaar ontbreekt.
Het verkeersplan, inclusief de omleiding over de Energieweg. Het bewuste bord bij de splitsing Hogeweg / De Schakelaar ontbreekt. © Gemeente Amersfoort
Meneer Poppen zag begin september het gele bord op de splitsing aan voor de omleiding. Hij passeerde daarom toch de bussluis en kreeg een boete van 119 euro. Hij vindt de uitleg onbevredigend en noemt de borden 'een onduidelijke puinhoop': “De gemeente gebruikt omleidingsborden als verbodsborden. De verbodsborden staan zo opgesteld dat je aandacht wordt gefocust op de omleiding en je dus denkt het goed te doen”. Hij heeft inmiddels bezwaar aangetekend tegen zijn verkeersboete.

Bestemmingsverkeer

De gemeente wil mensen bij de bewuste splitsing niet via een U-bocht terugsturen naar de rotonde, waar de omleiding wél staat aangegeven. “Er is ook bestemmingsverkeer voor de Hogeweg en je mág ook gewoon naar links, tot aan de bussluis. Dus als we daar zetten dat je om moet keren, dan kloppen de borden niet.” Alleen in het geval dat de omleiding via de bussluis zou lopen, had de gemeente waarschuwingsborden over de bussluis afgeplakt, de camera uitgezet en zouden er geen boetes worden uitgeschreven.
De camera bij de bussluis op de Hogeweg registreert passerende auto's.
De camera bij de bussluis op de Hogeweg registreert passerende auto's. © Nieuwsplein33
Sinds eind augustus zijn er werkzaamheden aan de brug over de Barneveldse Beek bij die de Barneveldseweg en de Hessenweg verbindt. De brug valt nog net onder de gemeente Amersfoort en die is dan ook verantwoordelijk voor het werk, net als de omleiding. De enige juiste omleiding gaat vanaf het viaduct onder de A28 door, over de Energieweg via de Koedijkerweg naar Stoutenburg en Achterveld. De werkzaamheden aan de brug over de Barneveldse Beek duren tot half december en tot die tijd blijven de omleiding en het verkeersplan in werking.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.