Etniciteit overlastgevers Amersfoortse binnenstad had niet in rapportage moeten staan

Amersfoort - De etniciteit van een paar overlastgevers tijdens uitgaansnachten in de Amersfoortse binnenstad had niet moeten worden vermeld in een rapportage. Dat schrijft de gemeente in antwoord op schriftelijke vragen hierover van GroenLinks-raadslid Youssef El-Messaoudi.
Eind september verscheen een zogenoemde trendrapportage van Stichting Veilige Steden, de organisatie achter het zogeheten susteam dat opstootjes in de kiem moet smoren. Het college van burgemeester en wethouders zegt dat de informatie over de achtergrond van de overlastgevers eruit had moeten worden gefilterd. "Daar zijn wij onvoldoende scherp op geweest. Het wijst ons erop dat we onszelf en elkaar in het vervolg nog explicieter de vraag moeten stellen, of uiterlijke kenmerken en afkomst relevant zijn."
In het verslag wees de stichting erop dat er een harde kern is van ongeveer vijftien tot twintig individuen die problemen geven in het uitgaansgebied. 'Deze groep bestaat voor een groot deel uit mensen met een migratieachtergrond, Marokkaans en Turks. Aangevuld met autochtonen. Om deze groep heen zit ook een grote groep meelopers.'
'Geen meerwaarde'
Raadslid Youssef El-Messaoudi van GroenLinks trok hierna aan de bel. Hij vroeg zich af wat is de meerwaarde is van de al dat niet geconstateerde achtergrond van de overlastgevers. Ook was hij benieuwd hoe was vastgesteld om welke etniciteit het hier precies ging. Navraag leert volgens het college dat de stewards uiterlijke kenmerken benoemen om onderling op de uitgaansavond zelf, met horecaportiers, handhavers en politie over overlast veroorzakende groepen te communiceren. "De achtergrond van de jongeren heeft voor de rapportage geen meerwaarde en had er niet in opgenomen moeten worden."
De zogenoemde susteams zijn sinds 27 januari te vinden in het uitgaansleven van Amersfoort. Zij begeleiden het uitgaanspubliek door te corrigeren en te wijzen op de (gedrags)regels tijdens het uitgaan. Op die manier moet overlast zoveel mogelijk voorkomen worden.