Amersfoortse Alinda onderweg in zonnerace Australië

© Jorrit Lousberg
Amersfoort - Alinda Dersjant uit Amersfoort ondervond tegenslagen tijdens de eerste etappes van de Bridgestone World Solar Challenge. Alinda is technisch manager in de groep van 18 enthousiaste studenten van de Technische Universiteit Delft die meedoen aan de vijfdaagse zonnerace dwars door Australië.
Na een vlotte start op de eerste dag werden de leden van het Brunel Solar Team uit Delft op de tweede dag geconfronteerd met obstakels, waarbij een verkeerslicht een cruciale rol speelde. Hierdoor moesten ze zelfs hun tweede plaats in het klassement opgeven. In de komende dagen zal het team tot het uiterste moeten gaan om nog kans te maken op de wereldtitel.

Stoplicht

Al snel na de start van dag twee liep het team tegen de eerste uitdaging aan: een stoplicht bij wegwerkzaamheden. Een aantal teamleden van Alinda werden vooruit gestuurd om te timen wanneer het stoplicht op groen zou staan: Aldus Alinda Dersjant: "Deze stoplichten zijn een belangrijke strategische uitdaging, maar bieden ook een kans. In de perfecte situatie zijn de lichten groen wanneer zonneauto Nuna 12 eraan komt, zodat stoppen niet nodig is. Stoppen betekent namelijk niet alleen tijdverlies, maar ook verspilling van waardevolle energie door te remmen."
Helaas kwam de zonneauto net iets te vroeg bij het stoplicht aan, en stond het team een halve minuut voor het stoplicht te wachten. Een kostbare fout, niet veel later reed de zonneauto van het Twentse team zonder remmen soepel door groen.

Kat- en muisspel

Al snel reed de zonneauto van het Twentse team vlak achter zonneauto Nuna 12. De hele ochtend was het een kat-en-muisspel; de twee auto’s reden vrijwel even hard. Bij de eerste control stop van de dag was het gat nog maar twee minuten. Net na het middaguur moesten Alinda en haar Delftse medeteamleden de tweede plek dan toch afstaan aan de Twentenaren. Desondanks maakt Alinda Dersjant zich nog niet direct zorgen: "Hoewel het moeilijk is om ingehaald te worden, moeten we in gedachten houden dat dit pas dag twee is en de race is nog lang niet voorbij. Ik heb er vertrouwen in dat onze strategie de juiste is."

Geteisterd door branden

Ook vandaag werd de Amersfoortse Alinda geconfronteerd met de bosbranden in Australië. Het land wordt momenteel geteisterd door extreme droogte, waardoor flinke bushfires kunnen ontstaan. Tegen het einde van de dag reed Nuna 12 door een gebied waar de rook het zicht belemmerde. De zonneauto werd hier veilig doorheen begeleid. Het team nadert momenteel Alice Springs, waar de laatste dagen meerdere bushfires gemeld zijn. In overleg met de organisatie houden ze de situatie scherp in de gaten.
Alinda uit Amersfoort is met een groep studenten van de TU Delft bezig aan een zonnerace in Australië.
Alinda uit Amersfoort is met een groep studenten van de TU Delft bezig aan een zonnerace in Australië. © Brunel Solar Team
Het studententeam ontwerpt en bouwt in hun tussenjaar een volledig nieuwe auto en innoveert hierbij in korte tijd zowel op het ontwerp als op de verschillende technologieën in – en op – de auto. De Bridgestone World Solar Challenge staat bekend als het wereldkampioenschap zonneracen en vindt elke twee jaar plaats in Australië
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.