Na 20 jaar komt er een einde aan Zandfoort aan de Eem: 'Het was zo uniek'

© Pascal Lemaire
Amersfoort - "Dit was met afstand het mooiste project van van mijn leven." Ondernemer André van Gelderen kijkt met de nodige weemoed terug op 20 jaar Zandfoort aan de Eem. 1 november sluiten de deuren. De oprichter en bedenker van het karakteristieke stadsstrand blikt terug, nu de sluitingsdatum met rasse schreden nadert.
De eigenaar kan zich nauwelijks voorstellen hoe het is om straks de lichten uit te doen. "Gelukkig komen er nog een paar mooie evenementen aan, zoals Salsa aan de Eem en een grote barbecue." Hij verwacht het lastig te krijgen als ze echt gaan sluiten. De locatie wordt onderdeel van een gloednieuwe woonwijk: De Nieuwe Stad. "In de tussenruimte komt er plaats voor een groot restaurant. Dat wordt het nieuwe Zandfoort. Het kan zijn dat ik de formule moet aanpassen."
Zandfoort aan de Eem opende in 2004 de deuren. En sindsdien heeft de ondernemer het niet altijd makkelijk gehad. "De eerste zomer was fantastisch, maar vanaf het najaar liep het slecht, omdat er geen hond meer kwam." Een faillissement dreigde en het leverde de nodige emoties op. Na een paar veranderingen in het concept bleken de redding. "Na twee jaar ging het echt lopen." Meerdere hoogtepunten volgden. "Ik noem het een soort vrijstaat, ik bedacht allerlei rare festivals", zegt Van Gelderen. Hij kijkt dan ook gelukkig terug op de unieke plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.