Nieuw elektriciteitsstation Leusden moet deel problemen stroomnet oplossen

© RTV Utrecht
Leusden - De gemeente Leusden geeft netbeheerder Stedin de ruimte voor de bouw van een nieuw elektriciteitstransportstation. Althans, als het aan het college van B&W ligt. Een locatie achter de milieustraat aan de Driftakkerweg blijkt de meest geschikte locatie.
De gemeente heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar meerdere locaties voor zo’n nieuw station. De locatie aan de Spieghelweg is om meerdere redenen als meest geschikte plek aangewezen.
“Deze locatie is makkelijk bouwrijp te maken”, begint het college haar opsomming van de voordelen. De locatie, aan de rand van het bedrijventerrein, geeft ook geen belemmeringen voor toekomstige ontwikkelingen in het gebied. Daarnaast is er in de directe omgeving maar één woning en de milieustraat, waardoor transportbewegingen weinig overlast geven.

Deel van de oplossing

Het nieuw te bouwen station moet een deel van de oplossing zijn van de capaciteitsproblemen op het stroomnet. Netbeheerders TenneT en Stedin hebben aangegeven dat het net zo goed als vol zit. Dat heeft gevolgen voor onder andere bedrijven en woningbouw.
Het nieuwe station moet de problemen in Leusden gaan verlichten. “Momenteel is er in Leusden sprake van netcongestie voor grootverbruik aansluitingen”, schrijft het college. Dit leidt net als op veel andere plekken in de provincie tot wachtrijen voor bedrijven.
“Om de elektriciteitsvoorziening in de gemeente Leusden voor nu en de toekomst te waarborgen is de bouw van een nieuw transportstation noodzakelijk.” De gemeente stelt dat het van belang is dat Stedin het net uitbreidt, zodat toekomstige ontwikkelingen door kunnen gaan. “Daarnaast kan de autonome groei van de gemeente Leusden gewaarborgd blijven.”

Lang proces

Stedin klopte anderhalf jaar geleden bij de gemeente aan met de vraag te zoeken naar een geschikte locatie. Een aantal locaties viel in die zoektocht af. Zo is ook gekeken naar een plek langs de A28. Die viel mede af door het stilvallen van het project rondom knooppunt Hoevelaken.
De schop kan nog niet meteen in de grond. Eerst moet de gemeenteraad het bestemmingsplan nog wijzigen. Het duurt wel nog even voor het zover is. De gemeente verwacht dat als alles goed gaat pas in 2026 of 2027 het station zal openen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.