Amersfoort wil dat Rijk sneller de problemen met het stroomnet aanpakt

© Pexels
Amersfoort - Het Rijk moet sneller met een aanpak komen voor het overbelaste elektriciteitsnetwerk. Dat vindt de gemeente Amersfoort. Het stadsbestuur is bang dat bewoners en bedrijven in nieuwbouwwijken langer moeten wachten op een stroomaansluiting. 
Netbeheerders TenneT en Stedin kunnen de steeds groter wordende vraag naar stroom nauwelijks meer aan. Op den duur zou dat ook gevolgen kunnen hebben voor woningen, laadpalen, winkels en kleinere scholen in de stad. Amersfoort is de afgelopen jaren flink gegroeid en heeft de ambitie om dat ook nog een tijdje te blijven doen. 
Alleen zit het stroomnet nu te vol om die groei aan te kunnen. Bedrijven in de stad moeten langer wachten op een nieuwe of extra aansluiting. Dit heeft gevolgen voor aanvragen in onder andere Hooglanderveen, Vathorst en De Hoef. 

Geen nieuw probleem

Maar niet alleen bedrijven zijn de dupe van het volle stroomnet. TenneT vreest ook problemen voor nieuwe kleine stroomaansluitingen, zoals woningen, laadpalen en winkels door de hele stad. Die problemen worden vanaf 2026 voorspeld. De oplossing is het uitbreiden van het stroomnet, maar de netbeheerder verwacht pas in 2029 het net echt op orde te hebben. 
Wethouder Energietransitie Astrid Jansen maakt zich zorgen, maar is niet verrast door het probleem. “Dit vraagt van onze inwoners en stad om slimmer om te gaan met wanneer en hoeveel stroom ze gebruiken. Tegelijkertijd verwacht ik dat het Rijk en de netbeheerders ook versnellen zoals beloofd.”  

Eigen aanpak

Om het probleem aan te pakken heeft de stad een eigen aanpak ontwikkeld. Niet alleen moet er beter worden samengewerkt met netbeheerders om sneller uit te breiden, ook moeten inwoners bewuster omgaan met stroom. Een onderdeel van die aanpak is om grote elektrische apparaten te gebruiken buiten piekmomenten om. Ook door middel van investeringen in projecten die batterijen ontwikkelen om zonne-energie in wijken op te slaan, hoopt de gemeente de problemen van 2026 te voorkomen. 
De problemen spelen niet alleen in Amersfoort. Het Rijk dat er alles aan wordt gedaan om kleinverbruikers te blijven voorzien van stroom. Een aangekondigde maatregel is een verplichting voor grote bedrijven om in piekuren minder stroom te verbruiken. De ruimte die daarmee vrijkomt kan gebruikt worden voor kleinverbruikers. 
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.