Amersfoortse vuurwerkverkopers snappen niets van afsteekverbod: 'Pure dwaling'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Amersfoort - Ze zagen het al aankomen, maar dat betekent niet dat ze het begrijpen. Vuurwerkverkopers in Amersfoort snappen niets van het afsteekverbod dat de gemeente de komende jaarwisseling invoert, dat meldt RTV Utrecht vandaag.
Een van de vuurwerkverkopers die de debatten in de gemeenteraad op de voet volgde is Tom Waardenburg van Vuurwerkland Amersfoort. Dat het uiteindelijke besluit pas in oktober viel, kan hij niet begrijpen. "Ik vind het uitermate storend dat dit verbod op het laatste moment is aangekondigd. Als we nou een jaar de tijd hadden gekregen om ons voor te bereiden, dan had ik er vrede mee gehad."
Ook Dave Brandsen van Vuurwerkhandel Vathorst is niet te spreken over de timing waarop de gemeente het afsteekverbod bekendmaakte. "Kijk, dat het een aflopende handel is, dat weten we. Maar ik kan niet begrijpen dat dit pas in oktober bekend is gemaakt", zegt Brandsen. "Wij bestellen in december vuurwerk voor het jaar erna. Als ik dan een paar weken voor de jaarwisseling in de krant lees dat vuurwerk afsteken in Amersfoort verboden wordt, vind ik dat wel heel erg teleurstellend."
Marcel Moons van Het Mooiste Vuurwerk noemt het gedrag van de gemeente 'pure dwaling'. "Een paar weken geleden zeiden verschillende raadsleden dat het afgelopen moest zijn met de knallen in november en december", zegt hij. "Maar het hele punt is: het vuurwerk dat in die maanden knalt is allemaal illegaal. Wij geven ons vuurwerk pas in de laatste drie dagen van het jaar uit. En knalvuurwerk is al lang verboden."

Financieel gat

Natuurlijk spelen ook de financiën mee. "We hebben al een hoop kosten gemaakt, maar de omzetcijfers zullen ongetwijfeld dalen door het verbod", zegt Waardenburg. "Het vuurwerk is al lang gekocht", bevestigt ook Moons. "Dat doen we al een jaar van tevoren. Het moet geproduceerd en geïmporteerd worden, volgens zeer strenge regels. Dat doen we allemaal netjes, we gebruiken gecertificeerde bunkers."
Brandsen vult aan: "Als een groot deel van het bestelde vuurwerk niet verkocht wordt, heeft dat grote financiële gevolgen. "Je hebt sowieso te maken met inflatie. Daarnaast is het opslaan van vuurwerk ontzettend duur. Los van de huur moet het ook een pand zijn dat aan de veiligheidseisen voldoet."

Gevolgen afsteekverbod

Over het effect van het afsteekverbod zijn Moons en Waardenburg zeer sceptisch. "Vuurwerk kopen mag, maar het afsteken mag niet en ze gaan ook niet handhaven op het verbod", zegt Moons. "Wat denken ze daarmee te bereiken?" De ondernemer verwacht ook niet dat het veiliger op straat wordt. "Met een verbod is de kans groter dat er meer illegaal vuurwerk wordt gebruikt en dat is onveiliger."
Het zorgt voor een wrang gevoel, zegt Moons. "Ik ben ondernemer en wordt op geen enkele wijze gecompenseerd. Ik heb alleen het afgelopen jaar van de gemeente een paar keer meegekregen dat een afsteekverbod werd overwogen en moet het nu doen met deze koude mededeling."
Het zal hem er niet van weerhouden dit jaar alsnog zijn vuurwerk aan de man te brengen. "We gaan gewoon verkopen, al is dit wel slechte reclame. Maar ik ben ervan overtuigd dat de consument het vuurwerk wel gaat halen."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.