‘Doen wat je goed doet’ aflevering 22: zanger Gé Rietveld

Amersfoort - Amersfoort kent vele amateurgezelschappen. Naast samen deze hobby beleven, wil elke podiumkunstenaar graag naar een uitvoering toe werken. Een keer per jaar kunnen familie en vrienden dan zien waar die vrijetijdsbesteding toe leidt. Op 20 oktober is het Luchtmacht Mannenkoor te horen in De Brugkerk bij het Euterpeplein. Zanger, bestuurslid en organisator van de buitenlandse optredens Gé Rietveld is dan ook te horen. Hij is het middelpunt in deze ‘Doen wat je goed doet’.
Gé Rietveld is 79 jaar en een onderscheiden en gepensioneerd militair wonend in Amersfoort. Dit jaar kreeg hij tijdens de lintjesregen van de koning een onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Voor zijn verdiensten op het terrein van muziek en religieus leven. Wat betreft de muziek is dat vooral wegens zijn inzet voor het Luchtmacht Mannenkoor. Via zijn administratief werk bij defensie kwam hij via functies in Duitsland en het oosten van Nederland, in Soesterberg terecht.
“Het koor huisde daar in Het Koetshuis, ze nodigden mij uit mee te zingen. Mijn baas moest mij dan de woensdag vrij geven voor repetities en de mijne deed dat ook. Nu zit ik al meer dan veertig jaar bij Luchtmacht Mannenkoor en sinds 1997 ook in het bestuur. Toen ik bij het bestuur begon vroeg men of ik buitenlands tripjes kon regelen.”
Naar Duitsland
De administratieve achtergrond van Gé hielp hem met het organiseren van deze jaarlijkse reizen naar met name Duitsland. Dat gaat vaak via contacten bij de Bundeswehr, het Duitse leger. De leden tussen de 60 en 85 jaar slapen en eten dan in de dichtstbijzijnde kazerne. “Zo kunnen we ons partnerschap levend houden en dat wordt zeer gewaardeerd. De optredens in zalen, kerken en ook op de kazernes worden enthousiast door het Duitse publiek ontvangen. Dat jullie hier willen zingen voor een goed doel, ondanks dat wij vroeger in Nederland zo’n ‘Scheisse gebaut’ hebben.” Daarmee doelend op de ellende die ons land in de Tweede Wereldoorlog door Duitsers is aangedaan.

Helaas kunnen meestal maar 44 van de 53 leden mee, omdat ze thuis de zorg hebben voor hun partner of andere verplichtingen. “Het is onderweg altijd heel gezellig in de bus. Na vertrek valt er na een paar honderd kilometer rijden altijd een stilte. Dan wordt er een tukje gedaan. Later heb ik dan een stop geregeld bij een bakker met wat lekkers en koffie. Rare dingen gebeuren er nooit, ik weet altijd wat er gaat gebeuren.”
“Voorafgaand aan een concert kan ik ze niet alleen op pad sturen. Dan kunnen ze ‘s avonds niet meer zingen. Daarom plan ik altijd de excursies en zorg na het concert altijd voor een wijntje en een biertje. Maar om half twaalf is het wel klaar. Dan doe ik lichten uit en gaat iedereen naar zijn kamer. We spelen vaak voor zalen met 500 man in Duitsland, hier in Nederland zijn het er meestal wel iets minder. In Duitsland is het publiek altijd heel luidruchtig en bij ons wat rustiger. Daar vinden ze het ook leuk als er een jeugdorkest meespeelt. “
“We treden meestal gratis op en als er entree is, dan is het vaak voor een goed doel. In overleg met een commandant op de kazerne of een burgemeester wordt dat dan gekozen. Dit doe ik nu 17 jaar en we hebben door heel Duitsland opgetreden. Hebben alle hoeken al gezien. Ons optreden met het Bundeswehr Orkest was een hoogtepunt. Die mannen en vrouwen zijn echt het neusje van de zalm.”
Er is een commissie die samen met de vaste dirigent van het koor een passende programmering maakt van alle ideeën. Het repertoire bestaat uit shanty liederen, populaire en gewijde muziek en is heel gevarieerd. Er wordt in het Oekraiens, Engels, Frans, Russisch en Duits gezongen. En het korpslied ‘Heer bescherm onze koning' is in het Gregoriaans en een vast onderdeel van een optreden.

Het had weinig gescheeld of Rietveld was nooit in Soesterberg in contact gekomen met het koor. “Na mijn eerste zeven jaar in Duitsland werd mij aangeboden om onderofficier te worden. Dan moest ik wel de cursus verkeersleider volgen. Zo kon ik vanuit Duitsland terug naar Nederland en kwam ik op vliegbasis Twente terecht. Ik was heel stressbestendig, vonden ze bij de cursus. Maar mijn gehoor was niet goed genoeg. Ze verwachtten problemen met mijn oren op latere leeftijd en dan zou ik piloten niet goed kunnen verstaan.”
Oranjekazerne
Maar zijn oren zijn nu nog steeds prima voor het zingen in het koor. De koorleden komen wekelijks uit o.a. Middelburg, Groningen, Den Haag, Brabant, Friesland en Duitsland naar Schaarsbergen waar op de Oranjekazerne voor de repetitie. “We oefenen 1 x per week, als je dan zo ver moet reizen moet je het toch wel een leuk koor vinden. Er zitten ook (oud)leden van de landmacht en marine op het koor, als je maar affiniteit hebt met de luchtmacht. Nieuwe leden vinden is altijd een probleem, die zijn van harte welkom. We hebben dus elk jaar leuke uitjes die ook nog eens niet duur zijn.”
Op vrijdag 20 oktober kan men bij het concert medewerking verwachten van het orkest Constantia uit Werkhoven, een orkest van grote klasse. Daarnaast is er een bijdrage van het Bataviakoor uit Lelystad, een soort shantykoor. “Het wordt een heel afwisselende avond, waarbij een koekje en koffie bij de entree zijn inbegrepen”, belooft hij.