Omleiding gemeente zorgt voor meer boetes bussluis Hogeweg

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Een verwarrende omleiding nabij de fastfoodrestaurants op bedrijventerrein de Wieken zorgt voor frustraties bij automobilisten. Die worden een kant op gestuurd die ze niet op mogen. Een aantal kreeg daar inmiddels ook een bekeuring voor.
Een omleiding van de gemeente Amersfoort over het noordelijk deel van de Hogeweg, stuurt automobilisten namelijk richting een bussluis. Alleen bussen van het openbaar vervoer mogen door de sluis, automobilisten niet. Blijkbaar ook niet nu borden aangeven dat weggebruikers een omleiding moeten volgen.
In ieder geval een, maar waarschijnlijk meer bestuurders die toch via de omleiding vanaf bedrijventerrein Wieken Vinkenhoef richting Stoutenburg, Leusden en Achterveld probeerden te komen, hebben de afgelopen weken een boete van 119 euro gekregen.
Bijkomend probleem is de afsluiting van de hele Energieweg vanaf vanavond 21 uur tot 6 uur op zondagochtend. De Energieweg is nu, tot die afsluiting, de kortste alternatieve route van en naar Achterveld vanuit Amersfoort. Dit weekend zal men wegens werkzaamheden aan de Energieweg moeten omrijden via Leusden of via de A28 en de A1 via Hoevelaken naar Achterveld. En dat maakt de kans op meer boetes bij de bussluis nog groter de komende dagen.
Overzichtskaart met afgesloten Barneveldseweg, het bord met omleiding (bij rode ster) en de bussluis (bij de blauwe ster). De Energieweg loopt ten noorden van de sterren.
Overzichtskaart met afgesloten Barneveldseweg, het bord met omleiding (bij rode ster) en de bussluis (bij de blauwe ster). De Energieweg loopt ten noorden van de sterren. © Google Maps (bewerking door Nieuwsplein33)
Sinds eind augustus zijn er werkzaamheden aan de brug over de Barneveldse Beek die de Barneveldseweg en de Hessenweg verbindt. De brug valt onder de gemeente Amersfoort en die is dan ook verantwoordelijk voor het werk, net als de omleiding.
Op de kruising van De Schakelaar en de Hogeweg staat nu een bord dat het verkeer naar links, via de bussluis, over de Koedijkerweg naar Achterveld stuurt. Maar het verkeer kan de bussluis en de camera, die daar staat om overtreders te beboeten, daarbij niet omzeilen. In de veronderstelling dat door de omleiding je hier zonder boete door kan rijden, passeren automobilisten toch de bussluis.
De bussluis op de Hogeweg met rechts waarschuwingsbord en daarachter de camera tegen overtreders.
De bussluis op de Hogeweg met rechts waarschuwingsbord en daarachter de camera tegen overtreders. © Google Street View

Structureel probleem

Ondernemers in de buurt hebben al jaren structureel problemen met de camera bij de bussluis en de daaruit voortkomende boetes. Thijs van autobedrijf Van Kessel aan de Koedijkerweg stelt dat er maandelijks wel een klant van hen tijdens een proefrit voorbij de camera rijdt. De boete is dan voor het bedrijf. “Ook mensen met een achterhaalde kaart in hun navigatiesysteem blijven erdoorheen rijden op weg naar ons. Dat zijn vaak mensen die wat meer op leeftijd zijn. Ook klanten van onze buurman de kaasboer overkomt dit regelmatig.”
Het doorgaand verkeer over dit deel van de Hogeweg is ooit met een bussluis een halt toegeroepen om sluipverkeer naar Hoevelaken te voorkomen. Deze wordt geacht de recent aangelegde Energieweg hiervoor te gebruiken. De boeteregen door deze bussluis is niet nieuw. In november 2021 berichtte RTV Utrecht over de bergen boetes die deze opbrengt. De gemeente Amersfoort was vrijdag niet in staat op verdere vragen van Nieuwsplein33 te reageren.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.