Brug over Barneveldse Beek eind 2024 vervangen: weg maanden dicht

© Google Streetview
Leusden - Samen gaan de gemeenten Leusden en Barneveld zorgen dat de brug ver de Barneveldse Beekte vervangen. De brug ligt op de grens van Achterveld en Barneveld. De nieuw aan te leggen brug moet ook sterk genoeg zijn voor zware vrachtauto’s die er nu niet over mogen.
Deze zomer werd bekend dat de brug in slechte conditie verkeert. Leusden kreeg dat alarmerende nieuws van Barneveld te horen. Uit een verslag van de inspectie blijkt dat de hoofddraagconstructie ‘zeer slecht’ is. ,,Onderhoudsmaatregelen kunnen de conditie niet meer voldoende verbeteren, waardoor vervanging nodig is’’, schrijft het college in een besluit om de brug aan te pakken. Ook is de vervangingsoperatie urgent en ‘niet-uitstelbaar’.

Eigenaar

De brug over de Barneveldse Beek verbindt de Jan van Arkelweg (Achterveld) en de Stoutenburgerweg (Barneveld). Beide gemeenten blijken voor de helft eigenaar van de oeververbinding te zijn.
De operatie heeft ook pijnlijke gevolgen voor de gemeentelijke begroting van Leusden. De brug bleek niet te zijn opgenomen in het schema voor groot onderhoud en vervanging van gemeentelijke eigendommen. Met andere woorden, er is eigenlijk geen geld gereserveerd voor deze klus. Die wordt nu gefinancierd uit de algemene reserve (het spaarbankboekje van de gemeente).
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.