Gemeente Leusden kan niet genoeg statushouders huisvesten

© Leusder Krant
Leusden - De gemeente Leusden heeft dit jaar grote moeite om aan zijn verplichtingen te voldoen om statushouders aan een huis te helpen. Dat komt onder meer door een moeilijke woningmarkt. Cijfers die de gemeente in een informatiebrief aan de gemeenteraad stuurt, geven dat aan.
Leusden wordt door het rijk verplicht dit jaar 87 (individuele) statushouders te huisvesten. Tot de zomer kwam de gemeente echter niet verder dan het huisvesten van 25 vergunninghouders. Statushouders of vergunninghouders zijn asielzoekers die met succes een beroep op een verblijfsvergunning hebben gedaan; zij mogen in ons land blijven.
Een simpel rekensommetje leert dat de rijksoverheid van de gemeente verwacht dat er tot en met december 62 vergunninghouders een huis toegewezen krijgen. Daarbij is het overigens niet zo dat voor alle 62 woningzoekenden één op één woonruimte gezocht moet worden. Er zijn ook complete gezinnen die een huis nodig hebben. Met ander woorden, het is niet precies duidelijk hoeveel woningen er nodig zijn om het probleem op te lossen.
Ook voor komende jaren wordt een tekort aan toegewezen woningen voor statushouders verwacht.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.