Duda Paiva Company wint prestigieuze dansprijs De Zwaan met Avatara

© Sjoerd Derine
Amersfoort - Het Amersfoortse poppentheatergezelschap Duda Paiva Company (DPC) heeft tijdens de Nederlandse Dansdagen de prestigieuze dansprijs De Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende dansproductie’ gewonnen. Het is tevens één van de grootste prijzen in de theaterwereld die ooit richting Amersfoort kwam. DPC kreeg de prijs voor de voorstelling Avatara die het samen met Illusionary Rockaz Company (IRC) maakte. Zakelijk leider Prisca Maas van DPC: “Het is het Gouden Kalf van de dans, alleen dan zonder het goud.”
Het specialisme van Duda Paiva is het werken met poppen gemaakt van schuimrubber. Dit maakt ze heel flexibel en geschikt voor allerlei vormen en soorten dans. In de voorstelling Avatara kreeg elke hiphopdanser van IRC zijn eigen alter ego in de vorm van een pop. De jury prijst hoe de dansers en de poppen van Duda Paiva samen een nieuwe dansstijl creëren.
Prisca Maas: “Het vergt een andere manier van dansen omdat elke danser tegelijk ook zijn eigen pop van schuimrubber tot leven brengt. Het is nog moeilijker dan alleen je eigen lichaam beheersen. Ook moet je jezelf op momenten naar de achtergrond verplaatsen om de pop de kans te geven.”
Scene uit Avatara met Illusionary Rockaz Company en een pop van Duda Paiva Company.
Scene uit Avatara met Illusionary Rockaz Company en een pop van Duda Paiva Company. © Steven Tips

Flabbergasted

De prijzen werden uitgereikt tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. De jury bestaat uit onder andere een theaterdirecteur, -programmeur, journalist en andere professionals. Maas: “Het leuke was dat ze dit jaar een samenwerking de prijs hebben gegeven. De nominatie was al heel mooi, van het eindelijk ook ontvangen van De Zwaan val je wel even stil. Ik was ook ‘flabbergasted’ van de voorstelling. Maar anderen én de jury vonden dat dus ook.”
Het juryrapport is dan ook erg lovend: ‘’Avatara heeft de jury zeer geraakt. De organische mix van de poppen van Duda Paiva en de menselijke dansers van IRC overtuigt volledig en vormt een ideale vertolking van het gegeven van een zelf gecreëerd alter ego. In een spiegelpaleis van identiteiten toont Avatara ontroerende, beklemmende, spannende en humoristische invalshoeken op het lichaam en de ups-and-downs in het leven."?
De voorstelling Avatara gaat over identiteit in onze moderne tijd. Helden en mythen worden er in gespiegeld met de hedendaagse identiteit. Tegenwoordig is iemand ook anders in de werkelijkheid dan op bijvoorbeeld sociale media of als een personage waarmee iemand speelt in een game. De cartooneske poppen van Duda Paiva smelten in het optreden samen met de danser en vormen zo samen nieuwe avontuurlijke personages.

Unieke dansstijl

Samen met productiehuis Kosmik uit Amersfoort werkte Duda Paiva aan het project Legends of the Roof in combinatie met hiphop. “Duda heeft eigen techniek object-score ontwikkeld. Dat is muziek of danslijn met een eigen soort ritme. Dat blijkt heel goed aan te sluiten bij het 'popping' - een dansstijl uit de hiphop. Voor Avatara hebben de dansers hun eigen poppen ontdekt en daar hun eigen choreografie mee gemaakt onder leiding van artistiek leider Shailesh Bahoran. In hiphop gaat het ook om ‘each one, teach one’, waarbij je leert van elkaar. Zo ontstond er een unieke voorstelling en dansstijl.”
Over een reprise van Avatara wordt nog nagedacht, als die er komt zal er ook zeker in Amersfoort nog een voorstelling komen, belooft Prisca Maas. Daarnaast wordt er druk gewerkt aan nieuwe voorstellingen. “We gaan nu weer met digitale technieken aan de slag. En met Holland Opera en New European Ensemble maken we hun traditionele familievoorstelling rond Kerst. Gebaseerd op Reinaert de Vos die eerst in de Veerensmederij te zien is en daarna door het land trekt”, vertelt Prisca.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.