Vrouw (46) vervolgd voor grafschennis na seance op begraafplaats Rusthof in Leusden

© Nieuwsplein33
Leusden/Amersfoort - Een 46-jarige vrouw uit Nieuwkoop wordt vervolgd voor grafschennis op begraafplaats Rusthof in Leusden. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) volgens RTV Utrecht weten. De vrouw zou hebben deelgenomen aan de seancegroep die in 2021 onder meer een spirituele sessie bij kindergraven hield op de begraafplaats.
De groep stond bijvoorbeeld met lichtgevende balletjes bij de graven. De balletjes zouden daarbij oplichten op het moment dat er een bepaalde energie meetbaar zou zijn. De groep had vooraf toestemming gevraagd aan de directeur van de begraafplaats, maar de ouders van de overleden kinderen wisten van niets.
De ouders reageerden dan ook ontzet. De gemeente Amersfoort besloot de directeur op non-actief te zetten. Later liet de gemeente weten dat de man niet terugkeerde. De gemeenteraad legde ook burgemeester Lucas Bolsius het vuur aan de schenen over de kwestie. Het leidde tot een berisping van de raad aan het college en diepe excuses van de burgemeester.

'Op zichzelf goed nieuws'

Advocaat Jan Visscher staat 56 nabestaanden bij en spreekt van "op zichzelf goed nieuws". Zijn cliënten zijn opgelucht dat er in ieder geval één persoon wordt vervolgd. Al hadden zij liever ook gezien dat de voormalige directeur van de begraafplaats en de overige groepsleden werden vervolgd.
Het OM geeft aan dat het de andere groepsleden niet heeft kunnen opsporen. Dat komt onder meer omdat grafschennis valt onder een categorie misdrijven waarbij slechts een beperkt aantal opsporingsmiddelen mag worden ingezet. "Dat geeft voor mijn cliënten wel een nare bijsmaak. Ze vinden het ook veelzeggend dat de groepsleden zelf nog steeds geen openheid van zaken hebben willen geven."
Dat vinden de nabestaanden nog steeds moeilijk te verwerken, geeft Visscher aan. "Er is nog steeds veel pijn en verdriet." Meerdere nabestaanden kozen er na de seance voor hun dierbaren te laten herbegraven op een andere rustplaats. Visscher kreeg daar zelfs nog recent een vraag over binnen. "Dat geeft de impact aan."
Het is nog niet duidelijk wanneer de strafzaak begint.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.