Omwonenden slepen gemeente Amersfoort voor de rechter om islamitische begraafplaats

Voorbeeld van een islamitische begraafplaats
Voorbeeld van een islamitische begraafplaats © Samenwerkingsverband van Amersfoortse moskeeën
Amersfoort - Inwoners van Hoogland-West stappen naar de rechter, meldt RTV Utrecht. De omwonenden vinden dat de gemeente Amersfoort een stuk grond aan de Bunschoterstraat niet zomaar mag verkopen aan het Samenwerkingsverband Amersfoortse Moskeeën. Die wil op dat stuk grond een islamitische begraafplaats aanleggen.
Vanaf het moment dat bekend werd welk stuk grond de gemeente op het oog heeft voor de islamitische begraafplaats in Amersfoort lopen de gemoederen in Hoogland-West hoog op. Omwonenden willen dat het nu agrarische stuk grond ook in de toekomst groen blijft. Bebouwing in welke vorm dan ook willen ze niet.
De gemeente kocht het stuk grond voor de zomer. Die grond is nog niet verkocht aan de moskeeën, maar die intentie is er wel. En daar gaat het volgens omwonenden mis. "Het gaat ons om het feit dat openbare grond niet zomaar één op één mag worden verkocht”, zegt Robèrt van Rijswijk, die namens omwonenden in het actiecomité zit.

Rechter

Daarmee doelt hij op het zogenoemde Didam-arrest. Dat is een uitspraak van de Raad van State die stelt dat een gemeente een stuk grond niet zomaar één-op-één had mogen verkopen aan een vastgoedeigenaar, omdat er ook andere geïnteresseerden waren.
De uitspraak betekent kort gezegd dat overheden bij verkoop van grond andere mogelijk geïnteresseerden de gelegenheid moet bieden om mee te bieden. “Dat gebeurt hier niet.”
Daarop hebben inwoners een kort geding aangespannen. Begin november staan ze tegenover de gemeente in de rechtszaal. De uitspraak volgt twee weken later. Of de komst van een islamitische begraafplaats vertraging oploopt, hangt af van die uitspraak.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.