Woede in Kattenbroek vanwege vijf bomen die dood zijn na vergiftiging

© RTV utrecht
Amersfoort - In de Amersfoortse wijk Kattenbroek moeten vijf bomen gerooid worden omdat ze zijn vergiftigd. De gemeente heeft volgens RTV Utrecht aangifte gedaan van vandalisme en zoekt getuigen.
Ze staan er wat treurig bij, de vijf grote eiken aan Het Hofslot, een straat in de wijk Kattenbroek. Het blad is eraf, maar dat komt niet door de tijd van het jaar. De bomen gaan volgens de gemeente langzaam dood omdat ze vergiftigd zijn door een bomenbeul.
"Er zijn gaten geboord waar het gif in is gegoten", schrijft wethouder Johnas van Lammeren in een collegebericht. "Naast het verlies van gezonde bomen en ecologische waarde betekent dit ook financiële schade. Als de daders worden gevonden zal de schade op hen worden verhaald. Amersfoort doet er alles aan om de wijken te vergroenen en dan zijn er mensen die menen dat ze bomen moeten vergiftigen. Ik heb hier geen woorden voor."
In de wijk is het vergiftigen van de bomen het gesprek van de dag:

Aangifte

De gemeente heeft aangifte gedaan bij de politie en heeft vrijdag bordjes bij de bomen geplaatst waarop ze ook vragen of iemand iets meer weet of iets gezien heeft. Die bordjes waren een dag later al weer weggehaald. Door wie, dat weet de gemeente niet, maar de bordjes komen snel weer terug. "Het lijkt wel of de dader de borden probeert te verstoppen. We hopen echt dat we de schuldige vinden, want het moet hier stoppen", zegt de wethouder.
Ondertussen wordt er in de wijk volop gespeculeerd over wie dit gedaan heeft en waarom. "Het is in ieder geval iemand die er last van heeft", denkt een mevrouw op de fiets. "De auto's die in de buurt van de eiken staan, zitten voortdurend onder de bladeren waardoor ze smerig worden", weet een andere buurtbewoner. "Wat ik gehoord heb is dat de bomen in de weg zouden staan voor de zonnepanelen. Dat die te weinig energie zouden vangen vanwege de schaduw van de bomen." Maar het zo ook nog iemand met simpelweg een hekel aan bomen kunnen zijn.

Prijskaartje

Iedereen die je spreekt op straat is sowieso verbaasd en boos dat dat de bomen straks het veld moeten ruimen door toedoen van een vandaal. "Triest dat dit kan. Hoe haal je het in je hoofd?!" Een ander reageert: "Bomen hebben we nodig voor de natuur en het klimaat. Het is gewoon belachelijk dat er vijf bomen worden vergiftigd en nu doodgaan."
De vijf eiken worden binnenkort gerooid. Op termijn komen er weer nieuwe bomen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. De wethouder schat de kosten op zo'n 5000 euro per boom.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.