Museum Flehite onderzoekt de relatie tussen mens en dier

Dieren lopen de stad in, detail van het kunstwerk
Dieren lopen de stad in, detail van het kunstwerk © Mattijn Franssen
Amersfoort - Hoe is de kijk op dieren de afgelopen 75 jaar veranderd? En hoe gaan we om met de natuur en de dieren die daar leven? Dat zijn vragen die museum Flehite aan kunstenaars gesteld heeft voor de expositie Kunst en Zoo, schrijft RTV Utrecht. Aanleiding is de 75ste verjaardag van Dierenpark Amersfoort.
Kunst die de verandering van 75 jaar dierentuin in beeld brengt
Wie heeft er geen papieren vliegtuigjes gevouwen en geprobeerd ze te laten vliegen? Kunstenaarsduo Idiots heeft kleurrijke vlinders getekend en daar vliegtuigjes van gevouwen. Met een heel ander doel dan simpel vermaak. "Als je een vliegtuigje gooit, dan maak je een wegwerp gebaar. Wat ze ermee willen zeggen is, hoe gaan we met de natuur om. Zijn we er wel zuinig op, of gooien we het weg." aldus projectleider van de tentoonstelling Joyce de la Croix.
Witte tijgers
Witte tijgers © Marc van der Kort
Blikvanger in de expositie is de levensgrote witte tijger Maxi. Ooit bewoner van het dierenpark heeft ze zo een tweede leven gekregen. "Nadat ze was overleden is ze opgezet. Wat we met dit verhaal willen vertellen is dat het dierenpark in het verleden witte tijgers had, omdat dat een publiekstrekker was. Maar tegenwoordig denkt het dierenpark daar heel anders over, want een witte tijger heeft een genmutatie, daarom is hij wit. Dat zorgt bij de tijger voor oogproblemen en voor andere gezondheidsproblemen. Nu zegt het dierenpark, het is niet goed om te fokken met dieren die zo'n afwijking hebben. Dus dat gebeurt niet meer."
In de dierentuin kun je nog steeds niet tussen de dieren lopen en lopen de dieren niet tussen de mensen. Dat is op de fotocollages van kunstenaar Mattijn Franssen wel anders. Daar hebben de dierentuindieren de stad Amersfoort overgenomen. "Hij heeft dieren van Dierenpark Amersfoort gefotografeerd, en heel veel plekken in de historische binnenstad. Daar heeft hij dit toverachtige beeld mee gemaakt, waarin de dieren de stad inlopen en hun eigen plek innemen. Je kunt jezelf de vraag stellen, hoe geven wij als mens plek aan dieren. We nemen heel veel ruimte in en laten eigenlijk nog heel weinig ruimte over aan dieren. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in de discussie over de wolf en de das, die overlast geven omdat ze op plekken zitten die wij mensen niet prettig vinden. Maar in deze fotocollages krijgen de dieren alle ruimte en mogen zij bezit nemen van de stad."
De tentoonstelling Kunst en Zoo in museum Flehite duurt nog tot en met 19 november.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.