Het verhaal achter de beelden op de Holkerweg in de wijk Schothorst

Beelden aan de Holkerweg met op de voorgrond Noir de Deneé van Tony van de Vorst (1987)
Beelden aan de Holkerweg met op de voorgrond Noir de Deneé van Tony van de Vorst (1987) © José Vorstenbosch
Amersfoort - Ze vallen een beetje weg tussen de begroeiing die insecten en vlinders moet aantrekken: acht beelden aan de Holkerweg in Schothorst. Door de tand des tijds zijn ze ook wat verweerd en verkleurd. Waar komen deze beelden vandaan en wie heeft ze gemaakt?
Daarvoor moeten we 36 jaar terug in de tijd. Van 15 augustus tot 27 september 1987 vond in Amersfoort een bijzonder beeldhouwerssymposium plaats, getiteld Steen. Naast exposities, lezingen en discussieavonden was de hoofdattractie te vinden op het terrein van de ijsvereniging aan de Rubensstraat.
Daar werkten acht kunstenaars gedurende zes weken aan een beeld in natuursteen. In een speciaal ingericht kunstenaarsdorp kon het publiek de beeldhouwers aan het werk zien met beitels, puntijzers, haakse slijpers en pneumatische boren. Het symposium trok maar liefst 15.000 bezoekers, onder wie koningin Beatrix, liefhebber én beoefenaar van beeldhouwkunst.
De plaatsing op een groenstrook aan de Holkerweg in Schothorst, in 1987 nog een jonge wijk in ‘Amersfoort-Noord’, was het sluitstuk van een succesvol beeldhouwerssymposium.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.