VVV Amersfoort bestaat 125 jaar: 'Tuurlijk zijn meer toeristen goed'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Amersfoort - Het toerismekantoor VVV Amersfoort bestaat vandaag precies 125 jaar. Van de term 'vreemdelingen' naar toeristen, van papieren kaartjes tot digitale toegangsbewijzen: de afgelopen decennia zijn er volop veranderingen geweest. In het gebouw van de VVV is daarom een mini-expositie ingericht over de geschiedenis van het toerismepunt en RTV Utrecht nam daar een kijkje.
De opening van het jubileum werd vanochtend verricht door wethouder Rutger Dijksterhuis, onder meer verantwoordelijk voor Erfgoed, monumenten en archeologie. De 125-jarige verjaardag werd vandaag verder gevierd met diverse activiteiten. Zo waren er vanmiddag gratis torenbeklimmingen en rondleidingen. 's Avonds werden een quiz en stadswandeling georganiseerd.

120.000 bezoekers

“Het Lieve Vrouweplein trok ons wel aan, daar moesten we natuurlijk naartoe als dames uit Oss”, zegt een bezoeker van het VVV punt lachend. “We zijn ontzettend leuk ontvangen door de gastvrouw van het VVV-kantoor.” Haar vriendin vult daarop aan: "Er zijn veel verrassingen verscholen in de stad. We hadden niet verwacht dat er zoveel moois te zien was, dat verrast ons."
Geen verrassing voor coördinator Guido de Graaf: "Wij krijgen bijna altijd te horen: hoe kan het toch dat Amersfoort zo weinig bekend is?" Om te weten hoe het allemaal is begonnen bij de VVV, moeten we een stap terug in de tijd. In Nederland ontstond eind 19e eeuw in veel steden grote belangstelling voor het 'vreemdelingenverkeer', zoals de toerismesector toen nog werd genoemd.
Het economische voordeel dat dit kon opleveren sprak ook de Amersfoortse middenstand aan. Vervolgens besloten zeven Amersfoortse winkeliers om hier meer mee te doen. Zo geschiedde: de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer in Amersfoort, kortweg VVV genoemd, werd opgericht op 27 september 1898.
© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
“Toen de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer werd opgericht, werd niet gesproken over toeristen maar over vreemdelingen", zegt De Graaf. "Zij moesten een punt hebben voor informatie over wat er te doen is in de stad." De aantallen van toen zijn niet te vergelijken met die van nu. "Dat kwam toen mondjesmaat op gang."
Inmiddels trekt het VVV punt jaarlijks zo’n 120.000 bezoekers. Anne Marie van Antwerpen werkt al 33 jaar bij de Amersfoortse VVV, het langst van alle medewerkers. "Ik heb de VVV opleiding gevolgd van een jaar", vertelt ze. “Er is heel veel veranderd. Vroeger moest alles op papier en hadden we OV-boekjes over heel Nederland. We verkochten vroeger ook concertkaartjes van bijvoorbeeld The Rolling Stones. Tegenwoordig is alles online." Gelukkig voor Van Antwerpen wordt het toerismepunt nog steeds volop bezocht. "Mensen komen hier nog wel en wij blijven ze blij maken."

Geen tweede Giethoorn

De gemeente Amersfoort ziet de VVV als een verbinder tussen alle partijen in de stad die met toerisme en recreatie te maken hebben. "Wij zijn een soort centrum voor toerisme in Amersfoort", vertelt De Graaf. Daarvoor werkt het VVV-kantoor nauw samen met Citymarketing Amersfoort. “Zij moeten ervoor zorgen dat er mensen naar de stad komen. Wij nemen het stokje over wanneer bezoekers hier zijn om ze te informeren en adviseren.”
Enerzijds dragen meer toeristen bij aan de economie, anderzijds wil de gemeente niet dat Amersfoort een tweede Giethoorn of Amsterdam wordt. "We willen niet overlopen worden. Maar wat het streefgetal is, durf ik niet te zeggen. Tuurlijk zijn meer toeristen goed voor de middenstand, ondernemers, horeca.”
Of het kantoor nog lang zal blijven bestaan? “Dat weet je inderdaad nooit. Maar zoals de situatie nu is, ziet de gemeente zeker de meerwaarde van de VVV in want wij krijgen geld van ze om te blijven bestaan. Wij zijn daarom niet bang dat we op korte termijn moeten sluiten.” Wat dan wel de ideale situatie voor toerisme in de Keistad is? “Laat Amersfoort vooral de onontdekte parel blijven, maar met een marge. Zodat er heus wel meer mensen mogen komen.”
Cameraman Ewerdt Heideman maakte een sfeerverslag in samenwerking met Smulders Audiovisueel. De video is te vinden op de website van De Stad Amersfoort.

Het 125-jarige jubileum van VVV Amersfoort wordt vandaag gevierd met diverse activiteiten. Zo zijn er gratis torenbeklimmingen en rondleidingen en wordt er een quiz en stadswandeling georganiseerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.