Noodkreet omwonenden Speelkamp: 'Pand biedt plaats aan maximaal 30 vluchtelingen’

Het pand aan de Speelkamp dat door de COA is aangekocht voor de opvang van AMV'ers.
Het pand aan de Speelkamp dat door de COA is aangekocht voor de opvang van AMV'ers. © Daan Bleuel / Leusder Krant
Leusden - Omwonenden van het pand aan de Speelkamp 22 in Leusden hebben in een open brief aan alle raadsleden een noodkreet geuit, meldt de Leusder Krant. Ze schrijven dat het niet mogelijk is om 80 tot 110 minderjarige vluchtelingen in het voormalige kantoorpand te huisvesten. Het gebouw zou op basis van richtlijnen die het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zelf hanteert, te klein zijn voor dat aantal en slechts plaats bieden aan maximaal zo’n dertig vluchtelingen.
Speelkamp 22 is momenteel een kantoorpand. Bij het afwijken van bestemmingsplan moet de raad worden betrokken. Voor deze locatie wordt echter gebruik gemaakt van een zogenaamde kruimelvergunning. Dit is een relatief snelle route om van het bestemmingsplan af te wijken, onder meer omdat de gemeenteraad geen bemoeienis met een kruimelafwijking heeft.
Het COA koopt volgens haar eigen richtlijnen normaal gesproken alleen een pand wanneer deze woonbestemming heeft. Voor Speelkamp 22 is het COA op eigen risico afgeweken van die richtlijn. ,"Via deze brief doen wij beroep op jullie verantwoordelijk om het beleid van burgemeester en wethouders te controleren”, schrijft de werkgroep aan alle Leusdense raadsleden. "Met een onjuist geïnformeerde raad kan het college zijn idealen doordrukken zonder enige vorm van dialoog of kritische blik."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.