Dierenpark Amersfoort doet onderzoek naar wat chimpansees en mensen gemeen hebben

Chimpansees
Chimpansees © Pixabay
Amersfoort - In hoeverre lijken chimpansees en mensen op elkaar? Een grootschalig 'emotieonderzoek' bij DierenPark Amersfoort moet duidelijkheid bieden over het wel en wee van mensapen, meldt RTV Utrecht. Dat is niet alleen voor de dieren zelf, maar zeker ook voor mensen relevant, denkt onderzoeker Mariska Kret.
Kret doet al jaren onderzoek naar apen. Doel daarvan is om de overeenkomsten tussen chimpansees en mensen in kaart te brengen.
“Hoe meer we over emoties van chimpansees en andere mensapen leren, hoe beter we hen kunnen begrijpen en hoe meer we over onszelf te weten komen”, vertelt de onderzoeker en hoogleraar cognitieve psychologie. Het onderzoek draagt bij aan het grotere emotieonderzoek naar mensapen en wordt in samenwerking met Universiteit Leiden uitgevoerd.
"Ik heb eerder onderzoek gedaan naar verschillende soorten mensapen, zoals orang-oetangs en bonobo’s. Met de chimpansees erbij wordt het plaatje compleet", vertelt Kret. Het lijkt er namelijk op dat chimpansees en mensen veel gelijkenissen hebben op emotioneel vlak volgens de onderzoeker. "Zo lijken zowel mens als chimpansee geneigd te zijn om de aandacht vooral te leggen op het dominante type.”

Eye-tracking

De chimpansees in DierenPark Amersfoort kunnen vrijwillig deelnemen aan het onderzoek. Via een scherm krijgen de mensapen de mogelijkheid om foto’s en korte video’s te bekijken waarop agressieve, spelende en vlooiende soortgenoten te zien zijn. Aan de hand van eye-tracking kan het onderzoeksteam traceren en analyseren waar de aandacht naartoe gaat. “Het biedt een blik op de emotionele reacties en voorkeuren van deze bijzondere dieren”, legt Kret uit. "We willen weten hoe het eruit ziet als de apen verschillende emoties tonen."
Voorheen deed het team onderzoek naar chimpansees en andere mensapen in andere Nederlandse dierentuinen. Kret: “De verwachting is dat de resultaten van dit onderzoek zullen bijdragen aan het beter begrijpen van onze voorouders en het verhogen van het dierwelzijn in dierenparken. Daarnaast krijgen wij steeds meer inzicht in onze eigen emoties.”

Mike en Karibuna

Het onderzoek heeft volgens een woordvoerder van het park overigens niets te maken met de overleden chimpansees uit 2020. In dat jaar ontsnapten chimpansees Mike en Karibuna uit hun verblijf nadat een medewerker van de dierentuin een fout maakte. De apen liepen vrij rond in het park, waar ook bezoekers waren. Dierenverzorgers twijfelden geen moment en schoten de chimpansees direct dood. Vier dierenorganisaties deden daarna aangifte van dierenmishandeling.
"Dat wij meedoen aan dit onderzoek staat hier echt los van", aldus de woordvoerder. "We vinden het fijn om op deze manier bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek."
Het onderzoek naar de chimpansees zal in totaal vijf jaar duren.
De chimpansees kunnen volgens de onderzoekers vrijwillig deelnemen aan het onderzoek.
De chimpansees kunnen volgens de onderzoekers vrijwillig deelnemen aan het onderzoek. © RTV Utrecht
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.