Amersfoortse debuteert in het AFAS Theater: 'De drang naar de beleving overwint het van de angst'

Urschi Koetje
Urschi Koetje © Alinea Krasieva
Leusden/Amersfoort - Zonder enige theaterervaring de grootste zaal in het AFAS Theater in Leusden huren en daar een avondvullende voorstelling spelen. Urschi Koetje uit Amersfoort gaat het proberen. Ze denkt dat ze een verhaal te vertellen heeft dat anderen kan inspireren. En dus investeerde ze een groot deel van haar spaargeld om te gaan spelen en zingen voor 837 betalende gasten.
In de grote zaal van het AFAS Theater is op dit moment vier keer per week de musical over het leven van Johan Cruijff te zien. Het lijkt niet de meest voor de hand liggende locatie voor een 'one woman show' met iemand wiens naam onbekend is in de theaterwereld. Urschi Koetje laat zich er niet door tegenhouden. Als kind fantaseerde ze al hoe geweldig het zou zijn om op de planken te staan. Dus belde ze de theaterdirecteur en reserveerde de grote zaal.
Urschi Koetje is fiscaal adviseur en noemt zichzelf een 'omdenker'. Al jarenlang bespreekt ze tijdens persoonlijke gesprekken de financiële situatie van haar klanten. "De situatie waarin iemand zich bevindt kan verschrikkelijk zijn, maar de oplossing ligt bijna altijd bij jezelf." Zelf zegt ze zich ook nooit te hebben laten tegenhouden. "Op jonge leeftijd stelde ik mijzelf al de vraag: wat nou als alles kan?" De vraag is voor haar altijd een belangrijk vertrekpunt gebleven.

Mogelijkheden

Op het toneel hoopt ze bezoekers iets mee te geven over wat ze zelf door de jaren heen heeft geleerd. Ze gelooft erin dat iedereen in staat is om naar mogelijkheden te zoeken. Wie daarin slaagt, wordt volgens Koetje crisisbestendiger, krijgt meer kansen en minder problemen. "Ik wil het publiek dat overbrengen. Ik ga in mensen hun hoofd zitten, dat weet ik zeker." Maar het wordt geen lezing met een PowerPointpresentatie. Koetje wil een persoonlijk verhaal brengen, omlijst met liedjes die ze zelf zingt.
Urschi Koetje
Urschi Koetje © Alina Krasieva
Het betekent ook dat ze zangles krijgt en een artistiek leider die haar helpt bij het maken en spelen van een voorstelling. Heel veel nieuwe dingen tegelijkertijd. "Ik doe het all te way. Natuurlijk ben ik ook bang. Maar de drang naar de beleving overwint het van de angst. Ik ga dit gewoon doen." Daar hoort ook een financieel risico bij. De teller staat nu op ruim 300 verkochte kaarten en er kunnen 837 gasten komen kijken.
Alles is al betaald. Daarvoor heeft Koetje een flink deel van haar spaargeld ingezet. Om uit de kosten te komen zijn de tickets maar liefst 73 euro. Koetje schaamt zich niet voor dit bedrag. "Ik vind dat mijn voorstelling het waard is. Dromen, doelen en wilde plannen. Ik laat zien dat ze stuk voor stuk waar te maken zijn. Ik denk dat mensen echt iets unieks mee gaan maken."
Meer informatie over Kaarten voor de show Het Wordt Nooit Meer Hetzelfde is te vinden via www.hwnmh.nl.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.