Het opzettelijk lawaai van asociale verkeersdeelnemers gaat veel Amersfoorters aan het hart

Amersfoort - “Bijna elke nacht schrik ik wakker. Het is triest dat verkeershufters de dienst uitmaken.” Een flink deel van de Amersfoorters heeft last van het verkeerslawaai in de stad. De Stadsring, de Bunschoterstraat en de Hogeweg zijn maar een paar van de plekken waar inwoners klaar zijn met asociale verkeersdeelnemers, schrijft RTV Utrecht. Een bomvolle publiekstribune tijdens de commissievergadering geeft nog maar eens extra aan dat het onderwerp veel inwoners aan het hart gaat.
Slapen met de ramen dicht en oordoppen in, niet meer buiten op het balkon zitten en extra isolerend glas aanschaffen. Het zijn een aantal maatregelen die inwoners van Amersfoort nemen om het omgevingsgeluid buiten te houden. “Je schrikt je kapot als je ‘s nachts wakker wordt van een knal”, zegt Edo van den Brink.
In zijn appartement aan de Hogeweg is het regelmatig raak. Motoren en jonge jongens in opgevoerde auto’s zien volgens hem de twee appartementengebouwen als een uitnodiging om het gaspedaal extra in te trappen. “Het geluid galmt hier gigantisch.”
Stadse leven
“We hebben natuurlijk geen last van het normale verkeer. Dat hoort bij het stadse leven”, zegt Han van Nes, een van de inwoners achter een burgerinitiatief tegen verkeerslawaai. “Wel van het opzettelijk veroorzaakt extreem lawaai: illegale uitlaten en verkeershufterig gedrag.”
Het gaat om mensen die al gasgevend voor het stoplicht staan, decibeldempers van hun motor halen, extra hard optrekken of veel te hard rijden. Als werkgroep hebben ze de website Stop verkeerslawaai Amersfoort opgezet waarop mensen hun klachten kunnen doorgeven.
‘Geluidsterreur’
Dat heeft al 650 handtekeningen opgeleverd. Maar het aantal inwoners dat last heeft van het geluid is vele malen hoger. “Niet iedereen vult het in, maar er zijn ook mensen die namens een straat of gezin een klacht indienen”, legt Van Nes uit. De klachten komen uit de hele stad. Elk postcodegebied is vertegenwoordigd.
Het leverde 46 A-4tjes aan klachten op
De klachten zijn niet mals. 'Geluidsterreur', 'aggressieopwekkend', 'takkeherrie' en 'slaapverstorend'' zijn een paar van de veel terugkomende klachten. “We hebben 24.000 woorden, gevat in 46 A-4tjes aan boze reacties binnen gekregen”, zegt Van Nes. “Een inwoonster liet weten dat haar autistische zoon van 16 regelmatig totaal overprikkeld raakt van het lawaai.”

Al dat verkeerslawaai doet ook wat met de gezondheid van inwoners. Het RIVM deed onderzoek naar de gevolgen van geluidsoverlast op de gezondheid van mensen. Het kan onder andere leiden tot slaapproblemen, verstoring van dagelijkse activiteiten en stress. Deze kunnen op hun beurt weer klachten als een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten veroorzaken.
Ook het risico op psychische aandoeningen kan worden verhoogd bij stelselmatige ervaring van geluidsoverlast. “Daarnaast kan het op den duur ook een verhoogde kans op de ziekte van Alzheimer veroorzaken”, zegt Van Nes.

Dovemansoren
Klachten die inwoners sturen naar de gemeente, politie of zelfs de provincie lijken aan dovemansoren gericht. “We worden gewoon afgewimpeld”, zegt Van Nes. Steevast is de reactie dat er geen mankracht is om het probleem op te lossen of dat de prioriteit er op dat moment niet ligt. “Of er wordt naar elkaar gewezen”, zegt de inwoner. “We worden van het kastje naar de muur gestuurd.”
En daarom willen de inwoners dat de gemeente eindelijk ingrijpt. “Ze hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden”, zegt Van Nes. “Dat hebben anderen al gedaan.” Daarmee doelt hij op de aanpak van de G4 gemeenten (Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam). Vooral die laatste gemeente is al druk bezig met het aanpakken van de verkeershufters.
Borden hebben geen zin. Ze hebben overal schijt aan
Die aanpak is drieledig. Eén van de oplossingen zou het aanschaffen van lawaai-flitspalen zijn. Daarop is niet alleen te zien dat je te veel geluid produceert, maar ook de bijbehorende boete die dat op zou leveren. Een manier die moet bijdragen aan bewustwording, maar ook af moet schrikken. Maar met alleen de lawaai-flitspalen ga je het niet redden, volgens de werkgroep. “De echte macho’s zijn niet gevoelig voor bordjes. Die hebben daar schijt aan.”
Afschrikken
Ook het tweede onderdeel van de aanpak richt zich op bewustwording, in de vorm van campagnes. Maar de belangrijkste en meest effectieve stap is volgens de werkgroep in Amersfoort handhaving. “Als de politie hier een periode prioriteit van maakt heeft dat een heel groot effect”, denkt Han van Nes. “Je pakt er een paar, maar je roeit tegelijkertijd het probleem uit. Handhaving gaat als een lopend vuurtje rond. Mensen schrikken daarvan.”
Geluidsoverlast zou dan ook een prioriteit van de politie moeten zijn, vindt Van Nes. “Als we letten op het gebruik van decibeldempers, maar ook op snelheid win je heel veel.”
Volgens de G4 is de samenhang van de verschillende maatregelen een belangrijke rol in de aanpak van het probleem. Daarom zou de werkgroep graag zien dat Amersfoort die aanpak overneemt. Daarnaast hopen ze dat het anders inrichten van bepaalde straten en de verlaging van de snelheid in de bebouwde kom naar 30 kilometer per uur het probleem oplost.
Hoe nu verder?
Dat het verkeersprobleem aangepakt moet worden ziet ook de gemeenteraad. “We weten allemaal dat het gebeurd, maar nu wordt het probleem in zijn grootsheid geschetst”, zegt Dillian Hos (GroenLinks). “We moeten iets doen.” Ook CDA-raadslid Alex Engbers is onder de indruk van de verhalen. “We willen er iets mee en moeten goed gaan kijken naar de vervolgstappen.”
“Het is een groot probleem, wat vraagt om een goede oplossing”, aldus wethouder Tyas Bijlholt. Handhaving zou daar een onderdeel van kunnen zijn, maar volgens hem moet er ook gekeken worden naar duurzamere oplossingen. “Het anders indelen van wegen en het terugbrengen van de maximumsnelheid moeten ook onderdeel blijven van het gesprek.”
Voor het eind van het jaar voert de gemeente nog een keer een gesprek over dit onderwerp, dan waarschijnlijk met meer concrete oplossingen.