Bij het Railcenter in Amersfoort wordt gewerkt aan modernisering van het spoor

Amersfoort - Ook al rijdt de trein al 160 jaar van en naar Amersfoort, het vervoermiddel blijft moderniseren en is nog lang niet afgeschreven. Problemen zijn er ook, zoals meer overlast voor reizigers door gebrek aan personeel dat storingen verhelpt en vernieuwingen toepast.
Alles komt samen bij opleidingsinstituut Railcenter op de Wagenwerkplaats. Als spin in het web van organisaties en bedrijven die werken aan de techniek van onze spoorwegen. Elke dag wordt er lesgegeven in bestaande spoortechniek aan specialisten, maar ook nieuwe vindingen worden getest en besproken. Afgelopen vrijdag gaven veel van deze partijen demonstraties, rondleidingen en uitleg tijdens de Raildagen in en rond Railcenter.

Rudolf Meijer is instructeur bij Railcenter en tijdelijk gids deze dag. Hij laat trots een nieuwe spoorwegovergang zien, bedoeld voor onbewaakte spoorwegovergangen. Hij vertelt dat in Nederland nog ongeveer 400 onbewaakte overgangen bestaan. Vaak liggen die nog op particulier terrein en verbinden ze percelen van een boer die het spoor over moet. "Voor die plekken hebben we zelf een systeem samengesteld op basis van voorradig materiaal en tegen de laagste kosten. Zo verhogen we sneller en goedkoper de veiligheid én zorgen voor minder oponthoud door ongelukken.”
Overlast voor treinreizigers
ProRail is verantwoordelijk voor de sporen en alle bijbehorende techniek in Nederland en heeft dus een belang bij genoeg personeel. De krapte op de arbeidsmarkt wordt ook in de spoorbouw gevoeld en daarom moet ProRail scherpe keuzes maken. Bij station Amersfoort Centraal en Ede-Wageningen is veel onderhoud en verbetering aan het spoor. Woordvoerder Coen van Kranenburg van Prorail legt uit dat er deze zomer overdag werkzaamheden uitgevoerd moesten worden bij een project bij Leeuwarden door een tekort aan materieel, mankracht en specialisten.
"Dat merken de reizigers direct, er rijden dan weinig of geen treinen in die periode. Bij dergelijke projecten kijken we naar de impact per geval en kiezen dan voor zo min mogelijk overlast voor reizigers én goederenvervoer. Want het transport over het spoor is in coronatijd met vijftig procent gegroeid en heeft dus ook meer ruimte nodig.”

Personeel werven is dan ook belangrijk bij de Raildagen. Carlito (22 jaar) en Sem (19) studeren Mobilitieit aan de Hogeschool van Amsterdam. Carlito: “Ik heb interesse in het spoorwezen en ik wil me hier oriënteren op eventuele stages bij bedrijven hier. Ik wil me graag focussen op verstedelijking en daar hoort openbaar vervoer bij. Daarnaast is het ook een hobby en hou ik vakinformatie bij.”
Sem heeft al een stage geregeld, maar wil weten wat er mogelijk is. “Mobiliteit als vak is heel breed, maar ik heb interesse in openbaar vervoer. En dan de analyse van gegevens en simulatie van situaties.” Zo hebben de mannen al met augmented reality in Railcenter geoefend. Hierbij worden livebeelden van een videocamera gecombineerd met informatie, animaties of ander beeld vanuit een computer. Die beelden zie je dus tegelijk waarbij de kunstmatige beelden de werkelijkheid aanvullen.
“Via een videobril kon ik een situatie op afstand zien en mijn instructies doorgeven voor het bouwen van een Legoset aan iemand aan de andere kant. Zo kan in de toekomst een specialist op afstand iemand ter plekke helpen met het oplossen van een probleem.”
Toekomst
Een komende belangrijk onderwerp voor het spoor op de nabije toekomst is het testen van het nieuwe ERTMS. Dat staat voor European Rail Traffic Management System bedoeld om de veiligheid van het spoorverkeer te regelen. Het houdt treinen op de juiste afstand en grijpt in bij noodsituaties en ongevallen. Omdat het een digitaal systeem is, heeft het meer capaciteit en reactievermogen waardoor er meer treinen tegelijk kunnen rijden. Bij Railcenter staat een simulatie van het nieuw systeem waarmee iedereen zich machinist waant en een trein kan besturen. Naar verwachting zal het vanaf 2025 grootschalig in Nederland ingevoerd worden.

De Raildagen zijn ook de uitgelezen kans om je kinderen eens mee te nemen naar je werk. Vandaag mogen Raphaël (6 jaar) en Lilith (7) mee met hun vader. Lilith: “Deze trein kijkt of er geen barstjes in de rails zitten. Ik vind het best bijzonder dat ze dat zo doen.” Hun vader Antoon is verantwoordelijk voor de ICT bij Eurailscout. Hij verwerkt alle data die deze trein verzameld. Nu kan hij zijn kinderen eens laten zien waar hij en zijn collega’s doordeweeks mee bezig zijn.