Niet de Koppelpoort maar Kattenbroek is het geheime wapen van Amersfoort

Kenmerkend voor Kattenbroek is de grote variatie in kleur en vorm van de woningen.
Kenmerkend voor Kattenbroek is de grote variatie in kleur en vorm van de woningen. © Nieuwsplein33
Amersfoort - “Nou, Amersfoort is best een heel gelukkige stad", zegt Trudy de Mooy bij RTV Utrecht. Ze is trotse inwoner van de stad en heeft er jarenlang rondleidingen gegeven. Afgelopen dagen had ze de eer om de stad te laten zien aan een internationale jury die Amersfoort mogelijk bekroond met een internationale titel.
Amersfoort is - samen met Estepona in Spanje en Exeter in Engeland – genomineerd voor de titel European City of the Year. Een titel die gegeven wordt door een internationaal netwerk van stedenbouwkundigen, architecten en economen. Het is een vakprijs die gaat over de indeling van een stad, de variatie in woningtypen en ook de verbindingen tussen wijken. Maar ook het gevoel van inwoners is belangrijk. Voelen Amersfoorters zich thuis?
En dat betekent dus dat niet alleen de charmante binnenstad van Amersfoort de jury heeft geïnteresseerd, maar ook de wijken Kattenboek, Vathorst, het Eemplein en de Wagenwerkplaats zijn bezocht door het internationale gezelschap.
Trudy de Mooy over het geheim van Amersfoort:

Toeristische trekpleister

Trudy heeft de jury deze week rondgeleid in de wijken Kattenbroek en Vathorst. Kattenbroek is een wijk die in de jaren '90 is gebouwd. Het was in de eerste jaren een toeristische trekpleister. Trudy: "Er kwamen echt busladingen vol mensen, uit Engeland, Duitsland en China kijken in deze wijk. Omdat het echt anders gebouwd is dan een ouderwetse woonwijk." Er staan veel verschillende woningen, en niet in rijtjes neergezet.
Daarnaast is opvallend aan de opzet van de wijk, dat sociale woningbouw vermengd is met particuliere woningen. Trudy: "In de jaren '90 kwam er ineens een ander denken over sociale woningbouw. Sociale huurwoningen moesten niet meer in een 'verdomhoekje' gebouwd worden. Maar dat mocht ook op een mooie plek, en dan goed gemengd met andere prijsklasse woningen. Zodat je veel meer een afspiegeling krijgt van de maatschappij, want dan heb je ook iedereen door elkaar."
En dat viel ook de jury op, zegt Trudy. "Een van de juryleden stapte meteen van de fiets, en ging foto's maken", zegt ze lachend.
In het najaar wordt bekend welke van de drie steden voor een jaar de titel mag dragen van European City of the Year. Dennis Sille van City Marketing regio Amersfoort is al heel blij met de nominatie: "Het roept in Amersfoort een gevoel van trots op. Het is een internationale erkenning voor de enorm fijne stad die Amersfoort is om er te wonen en te werken."

Vrijwilligers

De jury bestaande uit vier Britten, heeft de afgelopen dagen rondleidingen gekregen door de verschillende wijken. Maar ook hebben ze gesproken met inwoners en ondernemers. Belangrijk voor de titel is dat inwoners in de stad zich thuisvoelen. En of er sprake is van participatie vanuit bewoners voor de leefomgeving.
Sille: "Amersfoort behoort tot de top in Nederland als het gaat om vrijwilligers bij buurtverenigingen, sportverenigingen en evenementen." Er is dus een hoge betrokkenheid van inwoners bij de stad. "We krijgen best veel toeristen en in tegenstelling tot andere steden worden die rondleidingen 100 procent gerund door een groot aantal vrijwilligers", vertelt hij.
Eerder gingen Kopenhagen (2017) en Rotterdam (2015) er met de titel vandoor. In het najaar wordt bekendgemaakt welke van de drie steden de titel krijgt.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.