Bieb ziet aantal leden, geleende boeken én activiteiten weer stijgen

Bibliotheek Eemland
Bibliotheek Eemland © Bibliotheek Eemland
Amersfoort/Leusden - Bibliotheken lijken weer op de weg terug na de coronajaren. In 2022 waren meer mensen lid van de bieb dan een jaar eerder, werden meer boeken uitgeleend en organiseerden de bibliotheken ook meer activiteiten. Dat blijkt volgens RTV Utrecht uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In de hele provincie Utrecht waren vorig jaar 237.400 mensen lid van de bieb. Dat is 17,3 procent van de inwoners. Het is een stijging ten opzichte van het jaar ervoor, toen kende de provincie nog 242.987 leden. Regionaal blijken er flinke verschillen. Eemnes kent relatief de meeste leden, daar is 23,3 procent van de inwoners lid van de bibliotheek. Nieuwegein staat juist onderaan de lijst met een percentage van 9,8. In Amersfoort gaat het om 19,1 procent. In Leusden om 19,9 procent.
Uit de cijfers blijkt dat jongeren vaker lid zijn dan volwassenen. In de leeftijdsklasse 0 tot 18 jaar zijn er 148. 840 leden. Voor deze groep is het lidmaatschap ook gratis. De groep 18 jaar en ouder die wel betaalt voor een lidmaatschap telt 88.560 leden.
Volgens het CBS hebben bibliotheken in 2022 niet alleen meer leden getrokken, maar organiseerden ze ook meer activiteiten. 247.000 in totaal, wat 79 procent meer is dan het jaar ervoor. Bibliotheken organiseren vooral meer activiteiten op het gebied van educatie en ontwikkeling.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.