‘Doen wat je goed doet’ aflevering 18: multi-talent Silva Westera

Amersfoort - Met het Dorpsfeest Hoogland en het landelijk bekende Into The Woods festival is dit het finaleweekend van het Amersfoortse festivalseizoen. Op het laatstgenoemde festival draaien naast bekende namen ook enkele dj’s uit de regio. Er zijn ook muzikanten uit onze stad te horen. Zoals deze toetsenist, kunstenaar, componist én fotograaf. In 'Doen wat je goed doet' aandacht voor Silva Westera.

Silva werd geboren in Amsterdam, maar haar ouders gunde haar en haar broertje een jeugd waar buiten spelen en een eigen tuin normaal zijn. “Op mijn vijfde zijn we naar Nieuwland verhuisd. Dat was heel fijn, meteen toen we daar woonden heb ik mezelf leren fietsen op eigen initiatief. Ik vond het heerlijk dat ik daar mijn eigen gang kon gaan.”
“Mijn moeder is fotograaf en kunstenares, daar komt wel wat van mijn creativiteit vandaan. Mijn vader heeft veel liefde voor muziek en heeft veel in bandjes gespeeld. Hij maakte zelf instrumenten en er stond altijd muziek aan. Dat heeft mij wel geïnspireerd. Hij luisterde van alles, van Shaffy tot Meredith Monk, een minimalistisch experimenteel koor dat niet alleen zingt maar ook de stemmen van de koorleden als instrument gebruikt. Dat vond ik altijd heel tof, net als PJ Harvey en Philip Glass. En heel december stond de eindejaarslijst van OOr magazine op met alle albums die daar in stonden.”
“Er waren altijd instrumenten thuis waar ik op kon spelen. Ik heb toen ik klein was ooit een introductieles met allerlei instrumenten gehad. Toen merkte ik al dat samenspelen echt iets voor mij was. Op mijn elfde kocht ik een keyboard en ging met een vriendinnetje op pianoles bij een vrouw op een boerderij in Hoogland. Na een jaar of drie ben ik bij Scholen in de Kunst op bandles gegaan. Dan ga je met anderen een bandje vormen. De eerste vijf lessen vond ik echt heel eng, ik stond daar met knikkende knietjes. We werden gecoacht door Sander Hop, die deed dat heel leuk. Met de andere cursisten vormden we een coverband. Na drie jaar kwam Aurelia Wurfbain erbij en zijn we Bricked Out (zij heten nu There You Go, GH) geworden.”
Vandaag is de tweede dag van het Into The Woods festival in en rond Bosbad Amersfoort. Silva speelt dan als toetsenist van de band Fiep, die is gevormd rondom Veerle Driessen. “Fiep is mijn meest actieve bandje. Veerle (haar ouders noemde haar Fiep vroeger) had zich in 2021 ingeschreven voor de Amsterdamse Popprijs, maar ze had nog geen band. Via via hoorde ik van haar zoektocht naar bandleden."
"Die Popprijs wonnen we net niet, maar in 2022 stonden we wel in de finale en speelden in Melkweg en Paradiso. Sweder, de drummer van Fiep, is ook Amersfoorter. Ik kende hem al uit de muzikantencene in Amersfoort. Veerle schrijft met een paar anderen, leden van Personal Trainer, onze muziek en dat werd heel goed ontvangen. We speelden al op allerlei festivals zoals De Popronde, Noorderslag, Paaspop en Bospop.”
Maar Silva speelt ook in andere bands en maakt muziek voor theatervoorstellingen. In de Amersfoortse band There You Go bespeelt ze ook de toetsen. “Met There You Go doen we nu mee aan de Popronde en spelen dus door heel Nederland, we kunnen het nu ook gaan maken. Er komt een nieuw album aan, de eerste single ‘Conformation’ is net uit. Soms is het ook stom geluk dat je wordt opgepikt en bij de juiste mensen terechtkomt.
Verder speel ik in I Think I Think, een project samen met Aurelia Wurfbain (zanger van There You Go, GH). Dat was het afstudeerproject van Aurelia voor de Herman Brood Academie en voor de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht voor mijn studie Muziek en Technologie daar. Verder speel ik in Dream Bizarre van vriend Damian, dat is industrial-dance-rock met theater aspecten en meer experimenteren.”
Geen vetpot
Voor een beginnend muzikant in Nederland is het meestal geen vetpot. “Ik kan er net van mijn werk leven, niet van mijn werk met bands alleen. Ik ben steeds op zoek hoe ik dat dan als muzikant kan doen. Ik werk ook als componist voor theater en dans en alles bij elkaar verdiend genoeg. Ik werk ook voor de dansvoorstelling Dans naar de Hemel, waar danseressen aan touwen aan de kerktoren buiten en binnen in de kerk een choreografie uitvoeren. Samen met Janne Kosmos hebben we de composities gemaakt en uitgevoerd in tien kerken door heel Nederland. Ik speel dan op het kerkorgel en Janne live elektronica. Daar komt misschien nog een reprise van."
"Ik maakte ook autonoom werk voor Blauwdruk. Vorig weekend hing er in kunsthal KAdE een boekje met een collage verwerkt in een glazen plaat van mij. Met mijn fotografie is er denk ik ook nog inkomsten te vinden. Als je in band speelt moet je creatief zijn om op andere manier je geld te verdienen.”

“Het rock 'n roll leven, bevalt me heel goed. Afgelopen jaar speelden we soms elke week op een ander festival. Veel is dan goed geregeld en vaak worden we in de watten gelegd. Maar in kroegjes spelen en dan burgers en frietjes eten is ook leuk. Het cliché van ‘sex, drugs en rock n’ roll’ ken ik niet, dat verschilt misschien per mens. Wij gaan niet elke avond los. Mentale gezond is ook wel een ding en wordt ook steeds hipper. Er is nog wel wat over van de clichés, maar dat hou je niet vol.”
Mentale gezondheid
“Mijn studie aan de HKU heb ik afgelopen zomer afgerond. Het was veel en druk, en heb daarom een jaartje langer over mijn studie gedaan. Ik had al mijn praktijkopdrachten al voldoende afgerond, ik moest alleen al het schrijfwerk nog afronden. Mijn scriptie ging over hoe je als gevarieerd maker (als bezig bent met diverse disciplines, GH) zo effectief mogelijk je werk kan indelen, zonder dat je opgebrand raakt."
"Daarvoor heb ik een soort ‘tools set’ gecreëerd hoe ik mijn leven komende jaren kan indelen. Het gaat er met name om hoe je brein werkt met focussen en hoe het neuro-diverse brein werkt. Elk brein is verschillend en je ziet in de kunstwereld juist meer mensen wiens hersenen anders werken. Hun neuro-diverse breinen zijn vaak zo uniek en hun creatief denken leidt tot mooie kunst. Maar het helpt hen in het dagelijkse leven als ze meer hulp krijgen om te voldoen aan de regels van de maatschappij."
“Als toetsenist zou ik heel graag nog eens de wereld over toeren. Met Fiep gaan we misschien volgend jaar Europa in, maar ik zou ook graag in Amerika of op IJsland te spelen, mijn lievelingsland. De wereld ontdekken met toeren, dat kan met FIEP maar ook met theatervoorstellingen.”
Ondertussen is ze Amersfoort niet vergeten, ze vindt het leuk om er te zijn: “De stad doet het eigenlijk best heel goed. Er was zoveel mooi werk bij Blauwdruk. Per Expressie vind ik altijd geweldig. Amersfoort is lekker bezig met zichzelf op de kaart zetten. Een uitvoering van Dans naar de Hemel, dat mist nog wel”, zegt Silva lachend.