De Leusdense wijk met de Eurowoningen krijgt een nieuw zwembadgebouw

Het zwembad van bovenaf in de 'Eurowoningen' wijk
Het zwembad van bovenaf in de 'Eurowoningen' wijk © groenstichting.nl
Leusden - In de wijk Rozendaal, beter bekend als de ‘Eurowoningen’-wijk, komt een nieuw zwembadgebouw. Het gemeenbestuur heeft hiervoor toestemming gegeven. Niet veel mensen zullen weten dat Leusden naast Octopus aan de Bavoortseweg nog een zwembad kent. Dat is niet zo vreemd want het gaat om een besloten bad bedoeld voor bewoners uit de wijk.
Eind juni ging een meerderheid van de wijkbewoners akkoord met vervanging van het gebouw. Het bad zelf hoeft niet gerenoveerd te worden. In de wijk wordt het openbare groen en de voorzieningen (tennisbaan, zwembad en kabel) beheerd door de Groenstichting Rozendaal. Het gemeentebestuur laat nu akkoord te zijn met de plannen.
"Het bestaande, houten gebouw is aan vervanging toe. Daarnaast biedt het nieuwe gebouwde wijk de mogelijkheid om niet alleen in de zomermaanden maar het hele jaar door sociale - en recreatieve activiteiten te organiseren in het gebouw", schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief.

Euroteken

Rozendaal is ontstaan in de jaren 70 van de 20e eeuw en is een van de eerste uitbreidingswijken van Leusden. Bovendien is het een van eerste wijken in Nederland waar het concept van de drive-in woning op grote schaal werd toegepast. De ontwerpnaam van de wijk is 'Europarkstad Leusden', de twaalf pleinen zijn vernoemd naar Europese landstreken. Van bovenaf lijken de woningen bij elkaar ook de vorm van het euroteken te hebben, maar dit berust op toeval.
De wijk Rozendaal vanuit de lucht. Links de Middenweg, rechtsonder de Asschatterweg.
De wijk Rozendaal vanuit de lucht. Links de Middenweg, rechtsonder de Asschatterweg. © Dirk Wendt - Groenstichting Rozendaal
De Eurowoningen is als een van de eerste Nederlandse woonwijken opgezet volgens het principe van zelfbeheer en gemeenschapsvorming. De huizen werden destijds verkocht met een zogenaamde ‘gewenningsbijdrage’ en daardoor ook bereikbaar voor huishoudens met een wat lager inkomen. De prijs van de woningen mocht niet boven de 100.000 gulden uitkomen.
De Groenstichting is van plan om dit najaar te beginnen met de sloop van het huidige gebouw en voor de start van het zwembadseizoen het nieuwe gebouw in gebruik te nemen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.