Binnenkort meer zicht op fietsers en voetgangers bij rotonde De Nieuwe Poort

Amersfoort - Vijf aansluitende wegen, busbanen, voetgangers en fietsers die van twee kanten komen. Onoverzichtelijkheid maakt De Nieuwe Poort volgens velen de gevaarlijkst rotonde van Amersfoort waar regelmatig (bijna) ongelukken gebeuren. De gemeente probeert daar volgens RTV Utrecht nu met tijdelijke maatregelen de veiligheid te verbeteren.
“Het is al gevaarlijk en het gaat alleen maar gevaarlijker worden”, vreest Jan Bouwman, vertegenwoordiger van Winkeliersvereniging Eemplein. Voor corona maakten 20.000 automobilisten en nog eens 17.000 fietsers en voetgangers per dag gebruik van de rotonde. Met de bouwplannen van het nieuwe stadhuis en de woningen langs Eem en Spoor en het Soesterkwartier zal dat aantal in de toekomst alleen maar toenemen.
Tussen 2014 en 2022 waren 38 geregistreerde ongevallen op de rotonde, blijkt uit onderzoek. In dertig gevallen was een fietser of bromfietser bij het ongeluk betrokken. Alle slachtoffers met letsel zijn fietsers. De cijfers schetsen niet het hele beeld: niet alle ongevallen worden geregistreerd en er zijn veel bijna-ongelukken. “Je hoeft er maar langs te lopen en je ziet het gebeuren”, zegt Bouwman.
Daarom start de gemeente met een pilot om met kleine aanpassingen de veiligheid aan te pakken. Vanaf oktober wordt het plein in fases aangepast. Eerst worden de uitvoegstroken op de rotonde weggehaald zodat automobilisten bij het verlaten van de rotonde meer zicht hebben op het fiets- en voetpad. Ook worden de busbanen aan de Amsterdamseweg en de Stadsring samengevoegd met de rijbaan voor auto’s.
Vier keer kijken
De onveiligheid ervaart Bouwman ook zelf. “Ik rijd er zelf ook overheen. Je kijkt niet twee, maar vier keer voordat je doorrijdt”, zegt hij. “En dan nog trek je met een dubbel gevoel op, omdat je je afvraagt of je alles hebt gezien.”
Het is volgens hem logisch dat de gemeente stappen onderneemt om de rotonde aan te pakken. “Het is de gevaarlijkste rotonde van Amersfoort en dat moet veiliger kunnen.” De maatregelen zijn volgens Bouwman een goede eerste stap. “Maar er is wel echt een grootser plan nodig.” De onveiligheid op het plein neemt volgens hem zulke grote vormen aan, dat grote aanpassingen niet uit kunnen blijven.
Ook de Hogeschool Utrecht, die een locatie heeft aan de rotonde, is blij met de maatregelen. "De huidige situatie is niet best. We zien wekelijks ongelukken en we zijn dan ook blij dat er nu actie wordt ondernomen", zegt een woordvoerder.
Lange termijn visie
“Daar is wel tijd voor nodig”, zegt hij. “Je hebt met veel belanghebbenden te maken en het moet een plein worden waar iedereen tevreden over is.” De maatregelen worden nu tijdelijk getroffen, van oktober tot en met februari 2024. Daarna wordt gekeken naar definitieve aanpassingen, maar die laten waarschijnlijk nog even op zich wachten.
Dit is het nieuws van RTV Utrecht.