Referendum blijft raadgevend ondanks voorstel om het toch bindend te maken

DENK-fractievoorzitter Tahsin Bülbül
DENK-fractievoorzitter Tahsin Bülbül © Beeldbewerking Nieuwsplein33
Amersfoort - Een voorstel van DENK-fractievoorzitter Tahsin Bülbül om de uitslag van het referendum over het parkeerbeleid sowieso over te nemen, heeft het niet gehaald. Dat meldt RTV Utrecht. Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat het referendum raadgevend blijft.
Iedereen hield er al rekening mee, maar nu is de kogel definitief door de kerk. Inwoners van Amersfoort mogen op 22 november naar de stembus voor een referendum over het parkeerbeleid. De benodigde handtekeningen daarvoor zijn ruimschoots opgehaald.
Meer ruimte voor groen, ontmoeting en plekken waar kinderen kunnen spelen: weinig mensen in de stad die daar problemen mee hebben. Het nieuwe parkeerbeleid van het college moet niet alleen het autogebruik aanpakken, maar juist ook de openbare ruimte.
Toch deed het plan vanaf dag één veel stof opwaaien in de raadszaal en daarbuiten. Het nieuwe parkeerbeleid, waarbij stapsgewijs wordt toegewerkt naar betaald parkeren in de hele gemeente, kon op veel kritiek rekenen. Ook de wijken waar nagenoeg geen parkeerproblemen spelen, zijn onderdeel van het plan. En dat zien veel mensen niet zitten.

Volgende stap

Om die reden kwamen initiatiefnemers met een plan voor een raadgevend referendum. Met succes: in zes weken tijd haalden ze 6823 geldige handtekeningen op, bijna zevenhonderd meer dan nodig. Daarmee was het instemmen van het houden van een referendum dinsdag praktisch gezien nog maar een formaliteit. De gemeente kan nu beginnen met het daadwerkelijk organiseren ervan.
Ondanks dat een belangrijke stap gezet is, moet er nog het nodige gebeuren. Zowel de initiatiefnemers als de gemeente gaan vanaf nu campagne voeren. Dat kost de gemeente flink wat geld. Voor het hele referendum is 235.000 euro uitgetrokken, 170.000 euro voor het organiseren en 50.000 euro voor voorlichting.
De helft van het budget gaat naar de gemeente, die de inwoners mag gaan overtuigen dat het parkeerbeleid er moet komen. De andere helft is voor de initiatiefnemers, die juist het tegenovergestelde willen bewerkstelligen. Vervolgens is er nog 15.000 euro beschikbaar voor overige kosten.

Advies of bindend?

De inwoners van Amersfoort kunnen straks met één enkel rood rondje hun advies geven aan de gemeenteraad over het parkeerbeleid. Wat er vervolgens met de uitslag gebeurt is aan de raad. Toch willen een aantal raadsleden graag dat de uitslag hoe dan ook wordt opgevolgd. "Dit is een krachtig instrument om de stem van het volk te horen. Het is aan ons om daar ook naar te luisteren", vindt Tahsin Bülbül (Denk).
Daarom diende hij een motie in, om de uitslag over te nemen. Ondanks dat het op wat bijval kon rekenen, is een meerderheid van de raad het niet met hem eens. "We kennen in deze stad een raadgevend referendum. We moeten er niet een bindend referendum van willen maken", zegt Jan de van der Schueren. "Dat we de uitslag respecteren, betekent niet dat we het ook over móeten nemen."

Regels

Zo ver is het nog lang niet. Aan de geldigheid van een referendum zitten strenge regels. Het is pas geldig als een kwart van de kiesgerechtigden tegen het voorstel stemt.
De uitslag laat ook nog even op zich wachten: op 19 december praat de raad over de uitslag en de gevolgen daarvan.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.