Bestuur Partij voor de Dieren probeerde coalitiedeelname in Amersfoort te verhinderen

Wethouder Johnas van Lammeren in gesprek met zijn partijgenote Natanja Vreugdenhil
Wethouder Johnas van Lammeren in gesprek met zijn partijgenote Natanja Vreugdenhil © Peter de Langen / Nieuwsplein33
Amersfoort - Op het moment dat de Amersfoortse afdeling van de Partij voor de Dieren betrokken werd bij de onderhandelingen in Amersfoort, heeft het landelijk partijbestuur geprobeerd daar een stokje voor te steken. Dat zegt fractievoorzitter Christian van Barneveld. "Er werd letterlijk gezegd: zoek maar een breekpunt en zorg dat je in de oppositie komt”.
De afgelopen dagen kwam de partij in het nieuws vanwege de ernstig verziekte relatie tussen het bestuur en partijleider Esther Ouwehand. Afgelopen zaterdag schoof het bestuur haar opzij als beoogd lijsttrekker. Volgens het bestuur zijn er signalen binnengekomen "die wijzen op schendingen van integriteit" maar dat is verder niet toegelicht. Inmiddels heeft het partijbestuur aangegeven af te treden en keert Ouwehand terug als lijsttrekker.
Fractievoorzitter Christian van Barneveld van de Partij voor de Dieren
Fractievoorzitter Christian van Barneveld van de Partij voor de Dieren © Peter de Langen / Nieuwsplein33
Ook is inmiddels duidelijk geworden dat er binnen de partij een richtingenstrijd gaande is. Iets dat wordt bevestigd door fractievoorzitter Christian van Barneveld. Een deel van de leden vindt dat de Partij voor de Dieren een 'getuigenispartij' moet zijn met alleen aandacht voor dierenwelzijn en milieu. Een ander deel wil ook over andere onderwerpen meedenken en daarvoor ook verantwoordelijkheid nemen in een coalitie.
Degenen die meer voelen voor de lijn van getuigenispartij zijn vertegenwoordigd in het landelijk bestuur en ook in de Eerste Kamer. Zij worden gesteund door de oprichters van de partij en volgens Van Barneveld is die invloed ook merkbaar. De lijn van verantwoordelijkheid durven nemen en verder kijken dan alleen het welzijn van de dieren en het milieu, is de lijn van partijleider Esther Ouwehand en de meeste Tweede Kamerleden. Tot nu toe is discussie hierover vooral intern gebleven.

Op het matje

Christian van Barneveld vertelt dat toen zijn partij betrokken werd bij de onderhandelingen in Amersfoort, de fractie op het matje werd geroepen bij het landelijk partijbestuur. "Er werd letterlijk gezegd: zoek maar een breekpunt en zorg dat je in de oppositie komt”. De fractieleden besloten verder te onderhandelen op basis van de inhoud. Uiteindelijk gaan gekozen raadsleden zelf over hun mandaat. Landelijke steun, waar nodig, kwam later van de Tweede Kamerfractie. Nieuwsplein33 heeft verschillende malen tevergeefs geprobeerd om het partijbestuur om een reactie te vragen.
Volgens de Amersfoortse fractievoorzitter had het landelijk bestuur ook niets aan voorbereiding gedaan voor eventuele coalitieonderhandelingen. Er was geen profiel voor wethouders kandidaten, geen ondersteuning op welk vlak dan ook. Van Barneveld vertelt dat er een groep van plaatselijke en provinciale volksvertegenwoordigers is gevormd die Esther Ouwehand helpt in haar strijd tegen het “halsstarrige bestuur”. Hij maakt daar ook deel van uit.
Het doel was om professionalisering en democratisering in de partij tot stand te brengen, aldus Van Barneveld. Er was in die tijd ook al een brandbrief gestuurd aan het bestuur. Op het vorige congres van de partij heeft het partijbestuur naar aanleiding daarvan beterschap beloofd. De plotselinge aankondiging van het bestuur om Ouwehand niet voor te dragen als lijsttrekker, is dan ook ingeslagen als een bom. Gisteren is er een brandbrief van lokale en provinciale vertegenwoordigers verstuurd aan het landelijk bestuur waarin het vertrouwen wordt opgezegd. De Amersfoortse fractie en provinciale fractie van de provincie Utrecht hebben de brief mede ondertekend.

Positie wethouder

Wethouder Johnas van Lammeren wil weinig commentaar geven. Hij geeft wel aan dat hij de brandbrief aan het landelijk bestuur niet heeft ondertekend. Hij vindt dat hij als bestuurder afstand moet houden van de discussie in de partij. Wat hem betreft is het voor zijn positie niet belangrijk wie de machtsstrijd binnen de partij wint. Van Lammeren vindt dat hij door de gemeenteraad van Amersfoort is gekozen als wethouder op voordracht van de plaatselijke fractie van de Partij voor de Dieren. Daar heeft de landelijke partij wat hem betreft niets mee te maken.
De Amersfoortse fractieleden staan pal achter Esther Ouwehand en spreken die steun ook uit via X (voorheen Twitter). Voor de fractie was de landelijke ruzie verder geen reden om het bijltje erbij neer te gooien. Nu het bestuur is opgestapt, zal de machtsstrijd niet meer op het partijcongres van 24 september worden uitgevochten. De richtingenstrijd is natuurlijk nog niet over.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.