Verzet tegen een nieuwe vliegroute over Midden-Nederland neemt toe

© Pixabay
Amersfoort/Leusden - De actiegroep Stop4deroute heeft inmiddels 56.000 handtekeningen opgehaald tegen het voornemen voor een vierde vliegroute boven de provincie Utrecht. Volgens De Stad Amersfoort hebben de actievoerders na een soort zomerpauze de draad weer opgepakt.
Vorige week bezocht de actiegroep demissionair minister Mark Harbers (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat. Het gesprek zou hoopvol zijn verlopen, ook al is het kabinet afgetreden. In de aanloop naar de verkiezingen op 22 november dit jaar, en de daarop volgende vorming van een kabinet, wil Stop4deroute flink van zich laten horen. De bedoeling is dat de nieuwe Kamerleden en ministers dit protest niet meer kunnen negeren.
De vierde aanvliegroute zou meer efficiëntie betekenen voor de vliegtuigen; die hoeven zo minder kilometers af te leggen. Maar dan zou er ook meer vliegverkeer komen boven de provincies Gelderland, Noord-Holland en vooral Utrecht. En daardoor zou Schiphol kunnen gaan groeien. Volgens de tegenstanders betekent dit ‘nog meer overlast van geluid en giftige stoffen voor iedereen’.

'Vlieg op'

De tegenstanders gaan uit van ongeveer 120 vliegtuigen per dag die veelal laag vliegen en rondjes draaien zolang ze moeten wachten om te mogen dalen. Er komen ook nachtvluchten en vrachtvliegtuigen. Dit alles wordt bevestigd door een onafhankelijk rapport dat werd opgesteld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Het burgerinitiatief kan in ieder geval rekenen op instemming van de Amersfoortse gemeenteraad. Begin dit jaar sprak een ruime meerderheid zich uit vóór de motie ‘Vlieg op met je vierde aanvliegroute en bescherm onze natuur & inwoners’. In Leusden roerde de fractie van Leusden Vooruit zich, met kritische vragen.
In Den Haag moet overigens nog heel wat rekenwerk worden verricht. De precieze loop van de vierde route, van en naar Schiphol, ligt nog niet vast. Vermoedelijk komen 34 gemeenten te liggen onder deze snelweg in de lucht. Dit najaar zou het traject duidelijk moeten zijn.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.