Inzamelingsacties in Amersfoort opgestart voor slachtoffers aardbeving Marokko

Rachida Issaoui bij een inzamelpunt in Amersfoort
Rachida Issaoui bij een inzamelpunt in Amersfoort © Nieuwsplein33
Amersfoort - Internationale hulp na de zware aardbeving in Marokko komt moeizaam op gang. Desondanks worden er in onze provincie op allerlei plekken inzamelpunten geopend. In Amersfoort zijn vanaf vandaag twee locaties geopend voor spullen.
Rachida Issaoui is met een aantal betrokken Amersfoorters een inzameling gestart die vandaag begint. Op het sociale medium X (voorheen Twitter) schrijft ze dat er vooral behoefte is aan medicijnen zoals paracetamol, maar ook spullen zoals regenjassen, regenlaarzen en tenten. De spullen kunnen op twee verschillende locaties ingezameld worden.
(Artikel gaat verder onder de post)
Het inzamelen van spullen is overigens tegen het advies in van noodhulporganisatie Het Rode Kruis. "Het is heel nobel van mensen dat mensen iets willen doen. Maar wij adviseren altijd om geld te geven. Want het is altijd een hele logistieke operatie om spullen in het gebied te krijgen. Geld voelt minder persoonlijk, maar het helpt een heel stuk meer dan de producten", laat een woordvoerder weten bij RTV Utrecht.

Marokko werd vrijdagavond opgeschrikt door een zware aardbeving in het zuiden van het Atlasgebergte. Er zijn zeker meer dan 2000 mensen om het leven gekomen en er zijn bijna 2500 gewonden gemeld. Het gaat om de zwaarste aardbeving ooit in het Noord-Afrikaanse land, met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag vlak bij de stad Marrakech. Zeker 300.000 mensen zijn getroffen door de aardbeving, schat de VN.

Het Nederlandse Rode Kruis helpt op dit moment in de vorm van geld dat binnenkomt op giro 6868. "Als er een aanvraag komt vanuit het Marokkaanse Rode Kruis, daar de Rode Halve Maan, dan zou het kunnen dat er ook Nederlandse hulpverleners die kant op gaan". Marokko heeft tot nu toe hulp geaccepteerd van vier landen: Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.