Impasse rond zonneveld in Achterveld lijkt te zijn doorbroken

Een voorbeeld van een zonneveld
Een voorbeeld van een zonneveld © Pixabay
Leusden - Het gemeentebestuur van Leusden gaat alsnog akkoord met de komst van een zonneveld aan de Eemelaarseweg in Achterveld. Dat schrijft de de Leusder Krant. De plannen lagen tot nu toe met name coalitiegenoot Lokaal Belangrijk zwaar op de maag. Deze partij keert zich principieel tegen windmolenparken en zonnepaneelvelden.
De initiatiefnemer wil op een kavel ter grootte van drie hectare ongeveer twee hectare zonnepanelen plaatsen. Daarmee kan grofweg 2 Gwh per jaar aan energie worden opgewekt, voldoende om zo’n 650 huishoudens van gemiddelde omvang aan de nodige energie te helpen.
Het vorige college zag in de plannen een pilot waarmee ervaring kon worden opgedaan met het opwekken van duurzame energie met behulp van zonnepanelen. In die periode keurde de gemeenteraad de spelregels voor plaatsing van zonnepaneelvelden en windmolens al goed. Na de verkiezingen kwam Lokaal Belangrijk als grootste fractie in de gemeenteraad. Er was die partij veel aan gelegen om niet mee te hoeven werken aan de komst van zo’n project.

Juridisch niet houdbaar

Het college lijkt nu te kiezen voor een pragmatische koers. "Een verzoek voor het in procedure nemen van een bestemmingsplan mag niet geweigerd worden op basis van politieke afspraken, maar moet gebaseerd zijn op ruimtelijke argumenten. Weigering van het plan is juridisch dan ook niet houdbaar’’.
Wel voorziet het college nog de nodige beren op de weg, gezien de maatschappelijke gevoeligheid van het onderwerp. ,,De aanleg van een zonneveld raakt een gevoelige discussie in de samenleving. Een groot deel van de samenleving is voorstander voor de aanleg van een zonneveld, maar een groot deel is juist principieel tegen.’’
De gewijzigde opstelling betekent dat onder meer een bestemmingsplanwijziging in gang gezet gaat worden.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.