Amersfoortse fractievoorzitter onderaan op landelijke kandidatenlijst GroenLinks-PvdA: 'Toch eervol'

Bram Leeuwenkamp
Bram Leeuwenkamp © Fotobewerking Nieuwsplein33
Amersfoort - Bram Leeuwenkamp, fractievoorzitter van GroenLinks in Amersfoort, heeft zich kandidaat gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen. De kans dat hij Amersfoort inruilt voor Den Haag is zo als uitgesloten. Hij staat op plek 48 en alleen in het kiesdistrict regio midden. Dat geldt ook voor Fenneke van der Vegte uit Leusden die als nummer 50 de lijst sluit. Zij kondigde eerder deze week nog aan te stoppen als raadslid.
Verschillende politieke partijen hebben deze week hun verkiezingsprogramma en kandidatenlijst bekendgemaakt. Voor zover bekend staan er op andere kandidatenlijsten die nu gepubliceerd zijn geen kandidaten uit Amersfoort of Leusden. In ieder geval geen raadsleden. Bram Leeuwenkamp is behalve raadslid ook fractievoorzitter van GroenLinks. Hij zegt als 'regiokandidaat' vereerd te zijn met plek 48. "Ik maak me hard voor problemen die spelen binnen het sociaal domein en dat moet toch vooral landelijk geregeld worden."
Leeuwenkamp zegt dat zijn fractie de kandidatuur steunt en naar eigen zeggen heeft hij het nog altijd 'hartstikke' naar zijn zin binnen de gemeenteraad. De kiescommissie noemt hem 'een energieke en optimistische Amersfoorter met veel kennis over de jeugdzorg en het onderwijs. De kandidatencommissie was onder de indruk van zijn no-nonsense houding en zijn motivatie om op te komen voor kwetsbare groepen in de samenleving.'
Hekkensluiter op de lijst is Fenneke van der Vegte. Zij is raadslid voor GroenLinks-PvdA in Leusden. Haar kandidatuur is in die zin opvallend omdat Van der Vegte deze week nog aankondigde per direct te stoppen als raadslid vanwege 'drukke werkzaamheden'. Als motivatie voor haar kandidatuur op de website van GroenLinks geeft ze aan zich te willen inzetten voor een transparante overheid die er is voor mensen en daarmee ook de natuurlijke omgeving beschermd.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.