Jonge kunstenaars laten hun werk zien tijdens jubileumexpositie van Blauwdruk

Krista Israel - Without Title
Krista Israel - Without Title © Krista Israel
Amersfoort - De expositie Blauwdruk viert dit weekend feest met een jubileumeditie van de kunsttentoonstelling met alle lokale beeldende kunstenaars die afgelopen jaren deelnamen. Het betekent ook het afscheid van kunstenaar Ron Jagers. Hij is mede oprichter van Blauwdruk en probeert beeldend-kunst-talent al jarenlang een plek te geven.
De expositie Blauwdruk viert dit weekend feest met een jubileumeditie van de kunsttentoonstelling met alle lokale beeldende kunstenaars die afgelopen jaren deelnamen. Het betekent ook het afscheid van kunstenaar Ron Jagers. Hij is mede oprichter van Blauwdruk en probeert beeldend-kunst-talent al jarenlang een plek te geven.
Het verhaal van Blauwdruk begint in het najaar van 2013, tien jaar geleden. Kunstenaar Martin Honings klopt op de deur van Ron Jagers. Hij betoogt met vuur en vlam dat jonge Amersfoortse kunstenaars zich zouden moeten kunnen laten zien in het gebouw van Kunsthal KAdE. Ron Jagers probeert met het initiatief de StadsGalerij sinds jaar en dag om aanstormend beeldend-kunst-talenten een plek te geven. Hij vindt dat er in het kunstbeleid te veel aandacht uitgaat naar de grote kunstinstellingen en te weinig naar de kunstenaars die in Amersfoort actief zijn.
Vanuit die gedachte bedacht hij projecten zoals 'Stichting ter verstrekking van een opdracht etcetera', 'de lol van het kunstverzamelen' en het '45-euro project' waarbij scholieren stage konden lopen ij een kunstenaar. Het team breidt zich uit met Adinda van Wely. Met z'n drieën gaan ze op bezoek b? Robbert Roos van Kunsthal KAdE. Dat blijkt goed uit te pakken. Kunsthal KAdE houdt z?n slottentoonstelling in de benedenverdieping van het toenmalige gebouw gelegen aan de andere zijde naast het spoor en tegen het huidige Brouwerplantsoen aan. De etages zijn leeg en kunnen wat Robbert betreft gebruikt worden.

Amersfoortse hartslag

Het is dan inmiddels 2014. Titel van de tentoonstelling op dat moment in Kunsthal KAdE: Blueprint. En zo wordt de naam 'Blauwdruk' geboren. Jonge kunstenaars met een Amersfoortse hartslag laten op deze expositie een blauwdruk zien van het werk dat de stad in de toekomst van ze mag verwachten. De tentoonstelling was een succes en er volgde ieder jaar een nieuwe editie. Steeds op een andere locatie. En dit weekend mag Blauwdruk het hele Kunsthal KAdE-gebouw gebruiken.
Blauwdruk is meer dan een jaarlijkse expositie. De kunstenaars bij Blauwdruk worden gescout bij de scholen (Zonen & Dochters), bij Per Expressie, bij eindtentoonstellingen van academies en bij het hele netwerk onder jonge kunstenaars. Kunstenaars die een plek kregen bij Blauwdruk vallen naderhand meer op. Zo komen Martin Honings en Hans Goslinga uit de eerste lichting van Per Expressie, Adinda uit de tweede.
De tiende editie van Blauwdruk luidt ook het afscheid in van Ron Jagers. Hij stopt z?n activiteiten voor de StadsGaleij en Blauwdruk. Ook Adinda van Wely gaat haar energie in andere projecten investeren. Hans Goslinga gaat namens de StadsGaler? onderzoeken of en in welke vorm Blauwdruk toekomstbestendig kan z?n.

Blauwdruk vindt van 8 tot en met 10 september plaats in KAdE. In samenwerking met OostWest en FC Amersfoort zullen verschillende dj’s muziek laten horen in het KAdE café.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.