Bij woonproject Skaeve Huse aan de Palestinaweg komen de nodige veiligheidsmaatregelen

Een Skaeve Huse
Een Skaeve Huse © Gemeente Amersfoort
Amersfoort - Permanent cameratoezicht, contact met politie en een boa en een telefoonnummer voor overlast. Het is een greep uit de lijst maatregelen, die in de voorlopige plannen van de gemeente staat bij het toekomstig woonproject Skaeve Huse. Dat schrijft RTV Utrecht. Die maatregelen moeten de locatie aan de Palestinaweg, waar mensen met psychische problemen of een verslaving komen te wonen, straks veilig houden.
Skaeve Huse is een woonvorm, overgewaaid uit Denemarken, waar mensen begeleid wonen in een rustige omgeving. De doelgroep bestaat vaak uit mensen met psychische klachten, een verslaving of een verstandelijke beperking. Zij kunnen weinig prikkels aan en daarom is het niet mogelijk om in een opvang of ‘gewone’ woonwijk te wonen. Begeleiding is bij Skaeve Huse verplicht.
Omwonenden van de beoogde locatie zijn bezorgd over de plannen. Ze zijn onder andere bang dat de locatie alsnog te veel prikkels heeft. De gemeente stelt dat gelijksoortige projecten in andere steden, zoals Nijmegen en Utrecht, weinig overlast veroorzaken.

Screening

Aan de Palestinaweg komen, als de plannen doorgaan acht woonunits met tien inwoners. De nieuwe huizen zijn 30 tot 50 vierkante meter groot en zijn voorzien van een eigen keukentje en douche. De Skaeve Huse komen, volgens de gemeente, ver genoeg en uit het zicht van de woningen te liggen.
De toekomstige bewoners worden van tevoren gescreend. Hiermee wordt voorkomen dat ze een bedreiging vormen voor de omgeving. Het gebied wordt volledig omheind en er komen beveiligingscamera’s te hangen. Een telefoonnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is kan worden gebeld bij overlast. De toekomstige bewoners moeten zich aan duidelijke huisregels houden.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.