Amersfoort haalt misleidende groene claim over deelscooters van de website

Go Sharing heeft in Amersfoort plaatsgemaakt voor aanbieder Check.
Go Sharing heeft in Amersfoort plaatsgemaakt voor aanbieder Check. © Go Sharing
Amersfoort - Amersfoort is een van de achttien gemeenten die op haar website teksten over het duurzaamheidsgehalte van deelscooters heeft aangepast. Dat stelt actiegroep Scootervrij, die de gemeenten heeft gewezen op uitspraken van de Reclame Code Commissie (RCC). RTV Utrecht schrijft dat de commissie in juli oordeeldedat scooterverhuurder Felyx te stellig was geweest in zijn groene claims. Eind vorig jaar kreeg Go Sharing een vergelijkbare berisping.
Actiegroep Scootervrij stelt dat diverse gemeenten "de greenwashing van deze bedrijven klakkeloos hadden overgenomen". De groep stuurde na de kritische RCC-uitspraak 22 gemeenten een verzoek om informatie op hun site aan te passen. Volgens de club hebben achttien gemeenten daar inmiddels gehoor aan gegeven, waaronder Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg en Delft. Ze schrapten passages waarin de deelscooters bijvoorbeeld "duurzaam en efficiënt" of simpelweg "schoon" werden genoemd. Den Haag verwijderde de zin: "Dat is goed voor het milieu."

Oude en nieuwe tekst van gemeente Amersfoort

Amersfoort schreef volgens actiegroep Scootervrij eerst: “Je betaalt per minuut en elektrisch rijden is schoon, stil en helpt bij het terugdringen van de CO2-uitstoot.” En ook: “Schoner reizen. Elektrisch deelvervoer maakt het voor iedereen mogelijk schoner te reizen. De aanschaf van een elektrische auto of scooter is (nog) vaak best duur. Met deelvervoer betaal je alleen bij gebruik en is schoon rijden dus een stuk goedkoper!”

De nieuwe tekst is :“De elektrische deelscooter kan een goed alternatief zijn voor de auto, zeker op de korte afstand. Ook als vervanging van de eigen scooter is een elektrische deelscooter een goed alternatief voor korte ritjes. Je betaalt meestal per minuut. Daarnaast zijn de scooters stil in gebruik.”

Scootervrij noemt het belangrijk dat gemeenten "geen onzin verspreiden" over scooters. "Als commerciële aanbieders van deelscooters zulke beweringen niet mogen doen, leek het ons een open deur dat gemeenten dat ook niet mogen", licht Collin Molenaar van de actiegroep toe. Uit diverse antwoordmails van gemeenten blijkt dat ze het met hem eens waren.

Uitspraak

De RCC schreef in de uitspraak: "In de bestreden uitingen gebruikt adverteerder herhaaldelijk de woorden 'duurzame' en 'groene' op een wijze die de indruk wekt dat de gedeelde e-scooterdienst in het geheel geen schadelijke effecten op het milieu heeft." Dat was volgens de commissie misleidend. Het kan volgens de commissie wellicht kloppen dat een rit op een deelscooter minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan een korte autorit. Zulke vergelijkingen werden in de reclames echter niet gemaakt. Daardoor was het voor de gemiddelde consument "niet mogelijk om te controleren of de claims worden waargemaakt".
Als een elektrische scooter wordt gebruikt door iemand die anders was gaan lopen of fietsen, is dat niet duurzaam te noemen. Het produceren van een e-scooter levert immers ook milieuschade op, redeneerde de RCC. Felyx erkent dat zelf ook en gaf bij de RCC aan vooral te streven naar het vervangen van vervuilende autoritten. Voor de uitspraak paste het bedrijf al diverse teksten aan.
Scootervrij ziet overigens het liefst alle scooters verdwijnen. De groep hekelt de nadelige invloed van de voertuigen op milieu en verkeersveiligheid.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.