Leusden blijft regionaal samenwerken al vallen de resultaten tegen

© Nieuwsplein33
Leusden - De gemeente Leusden wil, net als de drie andere partners, blijven samenwerken met Bunschoten-Spakenburg, Nijkerk en Putten. Dat schrijft de Leusder Krant. De resultaten van de samenwerking blijven ‘over het algemeen’ wel achter bij de verwachtingen.
In een brief aan de gemeenteraad schrijft het gemeentebestuur dat de samenwerking zich, negen jaar na de start, in een fase bevind waarin keuzes moeten worden gemaakt. Een extern bureau kwam tot de conclusie dat er óf een nieuwe bedrijfsvoeringsorganisatie moet komen óf dat de stekker eruit moet. Zoals de zaken er nu voorstaan, zullen de aangesloten gemeenten bij het samenwerkingsverband voor geen van beide opties kiezen.
Zo’n negen jaar geleden besloot Leusden de samenwerking aan te gaan met de gemeenten Bunschoten-Spakenburg, Nijkerk en Putten. De doelstelling was in het kort om met deze gemeenten bestuurlijk en ambtelijk samen te werken, met name op het gebied van de bedrijfsvoering. Daarbij gaat het om zaken als financiën, automatisering (ICT), personeelszaken (HRM) en juridische zaken.

Kwetsbaarheid

"Over het algemeen zijn de resultaten achtergebleven bij de verwachtingen’’, aldus het college van burgemeester en wethouders in de brief. Dat beeld wordt volgens het college bevestigd door tussentijdse evaluaties. Het college schrijft over de ambities dat het onder meer de bedoeling was kwetsbaarheid te verminderen, kosten te besparen en kansen te creëren voor medewerkers.
Die ‘kwetsbaarheid’ moet mede in het licht worden gezien van personeelstekorten, waar veel gemeenten mee worstelen. Kansen voor medewerkers zijn vooral doorgroeimogelijkheden die in kleine organisaties vaak maar beperkt aanwezig zijn, maar die in een grotere organisatie wel geboden kunnen worden.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.