Poppen in allerlei soorten en maten in Park Randenbroek

Lydia met De Gelaarsde Kat
Lydia met De Gelaarsde Kat © RTV Utrecht / Nathalie Ringrose
Amersfoort - Ze speelt beiaard, zingende zaag, gitaar, piano, kan buikspreken en is poppenspeelster. Multi-talent Lydia Zwart staat dit weekend met haar poppen in Park Randenbroek in Amersfoort, tijdens het festival Poppen in het Park. Het park wordt overgenomen door poppen in allerlei soorten en maten: in de poppenkast, marionetten, levensgrote, hedendaagse en uit de oude doos.
Poppen in het Park
Lydia begon al heel jong met het sparen van marionettenpoppen. Haar grote droom was om ooit een poppentheater te beginnen. En dat is gelukt. Met haar buikspreekkat De Gelaarsde Kat speelt ze op het festival de voorstelling "Plastic Soep, wat een troep". Lydia: "Het is een piratenvoorstelling, we gaan op schattenjacht en ondertussen leren kinderen van alles over de Plastic Soep en dat we geen plastic in de zee moeten gooien. Zo proberen we actuele thema's in de voorstelling te verwerken."
Naast het poppenspelen bespeelt Lydia ook een beiaard. Dat heeft ze niet van een vreemde. "Mijn vader is stadsbeiaardier in verschillende plaatsen in Nederland, en toen ik opgroeide kwam ik er achter dat bijna niemand wist wat het is, een beiaardier, dan denken ze is dat iemand uit de dierentuin? Vandaar dat ik me geroepen voelde meer bekendheid aan het instrument te geven. Ik ga met mijn beiaard langs scholen en instellingen om muziek te maken, en iets te vertellen over ons Nederlandse instrument, dat eigenlijk net zo bij Nederland hoort als kaas, klompen en molens."
Lydia achter de beiaard
Lydia achter de beiaard © RTV Utrecht / Nathalie Ringrose
Haar eerste buikspreekpop heeft ook een link met haar familie. Ze kreeg hem van haar moeder bij de geboorte van haar tweede kind: "Hij heet Jip. Hij heeft een hele vrolijke blik. Ik heb heel vaak dat kinderen helemaal in gesprek gaan met Jip, dat is voor mij ook heel grappig want ik sta er maar een beetje achter. Het is wel gek, om op zo'n manier contact te maken met mensen. Maar ook heel erg mooi. Ik kom ook op locaties met mensen met een beperking of dementie. En je merkt dat zo'n pop een soort toegangspoort is om mensen even los te maken uit de sleur van alle dag. Jip neemt mensen heel gemakkelijk mee in hun fantasiewereld."
Lydia Zwart is met haar poppen op 2 en 3 september te zien op het festival Poppen in het Park, in Park Randenbroek in Amersfoort.

Dit is het nieuws van RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.